Sydnärkenytt 2015 – Sierskan vill föra vidare tradition

Anna-Lena Vikström reser land och rike runt med för att berätta om sitt ovanliga yrke.
Bibliotekets föreläsningssal var på tisdagskvällen nästintill fullsatt när sierskan Anna­-Lena Vikström, tillsammans med journalisten och författaren Eva Wiklund, kom på besök. Med sig i bagaget hade de boken ”Hon som ser”, vilken skildrar Anna- Lenas liv som medial vägledare.

Anna-Lena Vikström kommer från en liten by i Lappland där den mediala förmågan var en släkttradition och det övernaturliga en del av vardagen. När Anna-Lena föddes för tidigt ansåg man det vara ett tecken på att den lilla flickan bar på något alldeles speciellt. När hon som barn sedan började att uppleva sina förmågor var det en självklarhet för de äldre att det var hon som skulle föra ”gåvan” vidare.

Att Anna-Lena ställde upp på Eva Wiklunds idé om en självbiografi förklarar hon var på grund av att traditionen som hon är uppväxt med håller på att försvinna.

– Jag var nog den sista som växte upp medan den här berättartraditionen i Lappland fanns kvar. Nu för tiden är man så upptagen med andra aktiviteter och ständig uppkoppling. Jag kände att det var viktigt att föra de gamla traditionerna vidare, förtäljde Anna-Lena för publiken.

Började i tonåren
Det skulle dröja till tonåren innan Anna-Lena på allvar började att arbeta som sierska, med allt från att vägleda vilsna människor till att leta reda på försvunna ting. Arbetet innebar dock ett mycket stort ansvar och Anna-Lena blev efter ett tag emotionellt slutkörd.

– Det blev för mycket rent känslomässigt. Folk ringde bland annat från Schweiz och bad mig leta hitta en saknad bebis. När jag inte kunde hitta den tog jag det väldigt hårt. Då tänkte jag att jag skulle sluta som siare och bli diakon istället.

Sagt och gjort. Anna-Lena lade sina förmågor åt sidan och utbildade sig till diakon. Arbetet i kyrkan förflöt under några år men sedan gjorde sig det ursprungliga kallet påmint igen. Anna-Lena återgick kort därefter till att vara sierska på heltid.

Publiken lyssnade intresserat på Anna-Lenas många anekdoter.
– Ett tag höll jag på att bli utbränd så då utbildade jag mig till psykoterapeut. Jag hade en mottagning men inga patienter. Det visade sig att de flesta ville ha vägledning istället, sade Anna-Lena till åhörarna.

Emellertid har Anna-Lenas förmågor också resulterat i många dråpliga situationer. Som den gången hon uppsökte en optiker för att fråga om det verkligen var bra att köra bil när man såg auror omkring sig. Det mötet resulterade i en tid på vårdcentralen och en remiss till en neurolog.

– De trodde att jag kanske hade en hjärnskada. När neurologen inte hittade något fel skickades jag vidare till en neuropsykolog för att utesluta demens, berättade Anna-Lena för publiken som skrockade gott.

Sierska på heltid
Idag jobbar Anna-Lena som sierska fullt ut. Hon är ofta ute och föreläser i landet och håller också kurser för privatpersoner. På hennes hemsida kan man bland annat lära sig mer om reiki, mindfulness och shamanism.

Anna-Lena tror att alla människor kan utveckla liknande förmågor men menar att vi i det moderna samhället kanske inte har tid eller kunskap till att göra det. Hon lämnade åskådarna med några goda råd.

– Ta er tid att lyssna inåt varje dag. Det är absolut nödvändigt i vår tid, för nu har vi mer runtomkring oss hela tiden. Följ kroppens intuition för kroppen talar alltid sanning. Följ ert hjärta och gör det ni känner er engagerade i. Då går det bra!

Text: Sandra Wallin Foto: Jonas Classon

http://www.sydnarkenytt.se/kumla/artikel/siar-om-framtiden#.WYJRlFpJZE4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen