A

ABORT: Du vill undvika något obehagligt, och i drömmen tvekar du inte inför ett beslut som i nyktert dagsljus skulle te sig alldeles främmande för dig.

ADDERA: Du ser i drömmen långa sifferkolumner. Det tyder på oro för något – som dock inte behöver ha med din ekonomi att göra.

ADJÖ: Att i drömmen ta adjö av någon kan innebära ett önsketänkande – du vill göra dig fri från ett beroende.

AFTONRODNAD: Betyder ofta uppfyllda förhoppningar i kärlek och en stor lycka. Den rosa färgen symboliserar hoppet, och just den färgen kan sägas gå som en ”röd tråd” genom många drömmar. Däremot symboliserar blodrätt nästa alltid en hotande fara. I sammanhanget kan nämnas att människor som drömmer i färg -alla gör det nämligen inte- anses vara särskilt fantasifulla.

AGA, få: besvikelse. Det finns något i ditt undermedvetna som du försöker förtränga, men i drömmen gör det sig påmint och oroar dig. Ge: du vill hämnas på någon som du anser ha gjort dig illa.

ALLÉ, gå i: du är förälskad men vågar inte hoppas på att dina känslor är besvarade. Se: lyckan kommer fortare än du tror.

ALTARE, se: du söker tröst och känner undermedvetet ett behov av att bli fri från dina sorger och bekymmer. Bedja framför: dina önskningar kommer att uppfyllas, men inte på det sätt du hade tänkt dig.

ANKARE, se: dina önskningar blir uppfyllda. Kasta: det blir aktuellt med ett bröllop, men det finns ingen anledning att tro att det är ditt eget. Lätta: du kommer att göra en resa.

ANKLAGELSE, från dig: den du anklagar i drömmen kommer att vålla dig svår besvikelse i en hjärteangelägenhet. Mot dig: den som anklagar dig men vågar inte visa dem.

ANSIKTE: Rent allmänt kan sägas att det beror på uttrycket i ansiktet hur drömmen ska tolkas. Här följer några av de vanligaste. Vänligt: du får framgång i något du ämnar göra inom kort. Kärleksfullt: din älskade tänker på dig och hoppas på ett snart möte. Elakt: någon är fientligt inställd till dig. Rynkigt: något tråkigt händer dig under dagen. Skrattande: någon kan komma att göra sig lustig på din bekostnad, men det kan också betyda att någon vill ha dig med ut på något roligt. Se sitt eget i en spegel: du kommer att lida hjärtekval på grund av svartsjuka.

APELSIN, se: du är en givmild natur. Skala: du kan luras till något du inte vill. Äta: du blir besviken på en vän.

ARMBAND, se på en annan person: du längtar efter att känna dig bunden vid en viss person, men än så länge har dina förhoppningar gäckats. Själv bära: du vill känna dig fri. Antingen är du, eller känner dig, bunden vid en person som inte kan tillfredställa dig sexuellt. Få i present: du är givmild och vill att andra också ska vara det mot dig.

AVGRUND: Detta är ett vanligt drömmotiv. Du tycker dig ha gått en lång, slingrig väg och står plötsligt framför en gapande avgrund. Du grips av oemotståndlig lust att kasta dig ner men känner samtidigt svindel. Det kan tydas så att du bör rannsaka ditt inre, nå ”botten” av dig själv för att försöka komma till klarhet men hur du vill utforma ditt liv. Drömmer du att du faller ner i avgrunden kan du erfara en sådan skräck att du vaknar, men samtidigt kan du känna en svindlande lyckokänsla som skänker dig nästan fysisk tillfredsställelse.

AVSKED: se ADJÖ.

B

BABY, se sig själv som baby: du känner en inre osäkerhet och återvänder i drömmen till babystadiet, det vill säga du vill bli omhändertagen och älskad utan krav. Se sin älskade som baby: här är tolkningen den helt omvända. Du vill vara den starkare, den som tar initiativen samtidigt som du längtar efter att få slösa med din kärlek och bara ge av fullaste hjärta.

BACKAR, se branta: ett svårt företag väntar dig. Gå uppför: du råkar ut för en mindre motgång. Rutscha utför: se AVGRUND. I stort sett överensstämmer denna dröm med att falla ner i en avgrund men är inte fullt så utpräglad.

BADA, i klart vatten: det händer något roligt i din familj som också blir av stor betydelse för dig själv. I varmt vatten: du längtar efter fysisk kontakt med någon. I grundligt vatten: tråkigheter. Se andra bada: du får anledning till svartsjuka.

BAGAGE: Denna dröm är förknippad med resor och symboliserar en förändring i ditt inre. du är full av iver och entusiasm inför något nytt och längtar efter att det ska ske snart, men känner att du ännu har mycket motstånd att övervinna. En vanlig dröm är att man blir av med sitt bagage. Det symboliserar rädsla, oftast för en erotisk upplevelse. Bära tungt: du blir till hjälp för en kär vän. Se andra bära: du vill frigöra dig från ett beroende.

BAJONETT: Enligt Freud är alla drömmar där det förekommer långa, smala, oftast spetsiga föremål, sexuellt betingade. Äldre drömtydare har dock andra tolkningar, och vi kommer att återge båda i de fall det gäller. Se blottad: du är utsatt för en fara. Själv rikta mot någon: du hyser agg till en viss person men vill inte erkänna det i ditt vakna tillstånd.

BAKELSER, se: du blir besviken i dina förhoppningar. Äta: du har kanske anlag för frosseri? Framställa: du hyser bara vänskapliga känslor för någon som vill ha ett förhållande med dig.

BAL, vara på: du kan komma att bli en erotisk erfarenhet rikare, men eftersmaken kanske blir beskare än du föreställer dig.

BALETT, se: det finns risk för att du blir bedragen. Själv dansa: du vill göra intryck på någon, och i drömmen tillgriper du alla medel.

BALKONG, vara på: du överskattar dina möjligheter. Falla eller hoppa från: se AVGRUND.

BANDAGE: Du blir av med pengar genom en liten sorglustig händelse, men det bör inte vålla dig bekymmer.

BAROMETER, se: du väntar ett samtal, och det upptar dina tankar även under sömnen. Knacka på: din vän kommer att höra av sig.

BEGRAVNING, bevista: glada underrättelser väntar. Det kan förefalla underligt, men drömtydare i alla tider har funnit att denna tolkning är den rätta. Se sin egen: långt och lyckligt liv. I detta sammanhang kan nämnas att just det att man drömmer om sin egen begravning kan vara barndomsminnen som gör sig påminda i det undermedvetna.

BERG, bestiga: något obehagligt förestår. Falla utför: se AVGRUND

BESTULEN, bli: du får pengar.

BETT, bli biten av en människa: det händer något sorgligt, men det behöver inte ske genom den man drömt sig bli biten av. Av ett djur: även det betyder tråkigheter av något slag. Själv bitas: du blir fruktansvärt svartsjuk – men utan anledning.

BIL: Bildrömmar är besläktade med bagage-drömmar – du vill uppnå en förändring, men här rör det sig om yttre förändringar. Själv köra: ett gräl är förestående. Åka i: oväntad kärleksupplevelse. Se bilolycka: du förlorar en vän, men absolut inte genom en bilolycka.

BILJETT: Biljetten representerar det vi ”betalar” för resan – en önskan att fly vardagen och uppleva något spännande och underbart. Det är vanligt att man glömt biljetten eller löst biljett till andra klass men sitter i första. Hela tiden fruktar man att konduktören ska dyka upp och ta en på bar gärning. Han representerar vår inre rättskänsla, och drömmen kan tydas så att man av någon anledning lider av dåligt samvete som även i drömmen plågar en.

BLIND, själv vara: du längtar efter hjälp och stöd. Se: det går dig väl i händer.

BLIXT, se: du blir häftigt förälskad. Se slå ned: du råkar i gräl med din hjärtevän.

BLOD, se flyta: pengar.

BLOMMOR, plocka: du blir erotiskt tillfredsställd. Vattna: du får höra talas om en skilsmässa. Få bukett: du blir bedragen i kärlek. Det saknar betydelse vem du får blommorna av. Ge bort: du har tur i kärlek.

BLÅST, motvind: du får gråta före dagens slut. Medvind: du får skratta före dagens slut.

BOLLA: En glad underrättelse från någon som varit bortrest.

BRAND: se ELDSVÅDA.

BREV, skriva: det du hoppas slår in. Få: pengar att hämta. Posta: förargelse under dagens lopp.

BRO: Drömmar om broar betyder lycka av något slag. Bron är ett säkert medel att ta sig över ett farligt ställe. Men drömmer du att bron störtar samman under dig, tyder det på att du oroar dig för något.

BRUD, se sig själv som brud: en lycklig kärleksupplevelse. Se någon annan som brud: du blir avundsjuk, men det behöver inte vara på den du drömt om.

BRÖD, baka: du blir uppskattad. Äta: vitt bröd betyder olycka, mörkt bröd motsatsen.

BÅT: Vanligtvis symboliserar vattnet, som båten glider fram på i drömmen, det mörka och okända och båten dig själv och dina förhoppningar. Är det ljust omkring dig tyder det på att allt går dig väl i händer. Är det natt och mörkt kan det dröja innan dina problem reder upp sig.

C

CAMPA: En vanlig dröm är att man befinner sig ute i det fria, borta från vardagstillvaron. Det sammanhänger med att man medvetet eller omedvetet vill komma bort från något man inte trivs med. Att vara ute och campa i drömmen kan med andra ord betyda att ens undermedvetna säger ifrån.

CELL: Ofta känner man i drömmen en hotande fara närma sig, och man har ingen chans att slippa undan. Man är instängd och försöker förtvivlat komma ut. Även följande tolkningar förekommer: om du själv är instängd betyder det att du kommer att få en inbjudan av något slag. Ser du någon annan instängd är det likgiltigt med att du hyser agg till en person, men inte till den du ser i drömmen.

CHAMPAGNE, dricka: du blir uppvaktad. Se andra dricka: en fest har nyligen diskuterats, och du är tydligen orolig att du inte ska bli bjuden på den. Dina farhågor är ogrundade.

CHEF, se: förbättrade omständigheter. Tala med: du ställs inför ett avgörande.

CHOCK, bli utsatt för: långt och lyckligt liv.

CHOKLAD, äta: du råkar ut för något oturligt. Laga: en tids skilsmässa från din hjärtevän.

CIGARR, röka: en bjudning väntar. Se annan röka: ont om pengar.

CIGARETT, röka: du träffar en flirtig person. Se annan röka: flyktig förälskelse.

CIRKEL, se: du uppnår en fullkomlig lycka. Rita: det är svårt att rita en cirkel på fri hand, och drömmen kan tolkas så att du står inför en uppgift som oroar dig även under sömnen.

CIRKUS, vara på: du har fula tankar. Uppträda på: drömmer du att du går på lina över mängdens huvuden, kan det tolkas som att du har högtflygande planer. Rider du på en häst är du erotiskt otillfredsställd. Är du clown vill du gärna vara sällskapets medelpunkt.

CITRON, se: du får ett tråkigt meddelande. Skala: genom din klokhet undgår du en fara. Plocka: du längtar efter en resa till sydliga länder.

CLOWN: Man tror dig om något ont. Se även CIRKUS.

CYKEL, se: du blir ledsen under dagen. Cykla på: du blir överraskad i en obehaglig situation. Reparera: oväntad framgång.

CYKLON: I drömmen upplever du hur du liksom sugs in i en virvelvind. Det kan tolkas som att du gärna skulle vilja ge dig in i ett äventyr men är rädd för följderna.

D

DAGG, se på gräset: du får pengar. Bli våt av: någon förtalar dig.

DAGGMASK: Du råkar i gräl innan dagen är slut.

DAL, DALGÅNG: Du tycker i drömmen att du går i en dal, omgiven av höga berg på sidorna. Det tyder på att du oroar dig för något, förmodligen en hjärteangelägenhet, i synnerhet om det dessutom är skymning eller natt i drömmen.

DAMM, (liten sjö), klar: du får tur i kärlek. Grumlig: en mindre motgång.

DAMM: Du tycker alla föremål är täckta av damm. Hur du än dammar lyckas du inte avlägsna det. Detta symboliserar människans oavbrutna kamp mot det onda som alltid finns hur man än söker bekämpa det. En gammal tolkning säger: efter glädje kommer sorg.

DANS, se: du blir åsidosatt. Delta i: lycklig händelse.

DARRA, av rädsla: efter ett litet gnabb blir du mycket lycklig. Av köld: Du oroar dig för något i arbetet. En enkel förklaring är också den att du sparkat av dig täcket!

DEG, se vit och fin: du får framgång. Se jäsa: dina förväntningar går om intet.

DIKE, falla i: ett litet snedsteg betyder ingenting. Är det ett djupt dike du tycker dig falla i: se AVGRUND. Gräva: tråkig underrättelse om en vän. Hindras av: ännu en vanlig och symbolisk dröm. Du vill fram, men hindras av ett dike. Det är vardagens bekymmer och förtretligheter som tar sig allehanda uttryck under sömnen. Hoppa över: du får hjälp av en närstående.

DIMMA, gå i: du tycker du trevar dig fram och är osäker om vägen. Även här är det vardagslivets besvärligheter som spökar. Drömmen anses dock ha en gynnsam betydelse: du får hjälp från oväntat håll, men det är inte sagt att det är ditt största problem som blir löst. Se på håll: lotterivinst.

DISKA: I drömmen ser du enorma travar med smutsig disk och dig själv framför diskbaljan. Det bör inte tolkas som att du står inför ett problem, utan lär helt enkelt betyda att du får en oväntad gåva.

DJUR, mata: glädjande underrättelse. Springa undan för: du blir svartsjuk.

DOCKA, leka med: är du gift, kan du bli gräl innan kvällen. Är du ogift får du höra talas om stridigheter i ett äktenskap. Köpa: du kan drabbas av ett lätt illamående.

DOFT, välluktande: ledsamheter. Illaluktande: glädje.

DOLK: Du drömmer att någon hotar dig med en dolk eller kniv. Det är fallossymbolen som kommer igen: du längtar efter sex, och även om du känner rädsla i drömmen, erfar du samtidigt ett slags lustbetonad upphetsning.

DOMARE, stå inför: du får ett smickrande uppdrag. Ser du i drömmen någon stå anklagad inför en domare, ska du ge akt både på domaren och den anklagade. Känner du igen dem, kan de komma att få en viss betydelse för dig i något sammanhang under de närmaste dagarna.

DOP: Dagen blir lyckad. Barnet du ser döpas har ingen betydelse i sammanhanget.

DRAKE, se i luften: någon visar dig en vänlighet. Förföljd av: du undgår en fara.

DRIVBÄNK: Du får veta att någon av dina närmaste vänner väntar tillökning.

DROTTNING, se: trogen vänskap. Det spelar ingen roll vem drottningen föreställer. Själv vara: du är fåfäng.

DRUCKEN, själv vara: du begår en överilad handling som du kommer att få ångra. Se annan vara: förlustbringande möte.

DRÅP, bevittna: du kan förhindra att någon råkar illa ut. Personerna som uppträder i drömmen har ingen betydelse i sammanhanget.

DUVA: Att drömma om duvor anses vara mycket lyckosamt. Flyger de, inträffar det något roligt innan dagen är slut. Befinner de sig på marken kan det roliga dröja längre, men det kommer.

DVÄRG, se: du träffar en elak människa. Själv vara: någon försöker skada dig.

DÖD: Se först under BEGRAVNING. Även följande tolkningar kan vara till hjälp. En väns död: bröllop – inte ditt eget! En släktings: arv. Se en död: regnväder. Tala med en avliden: vändpunkt till bättre levnadsförhållanden. Se i kista: oväntad glädje.

DÖRR: Denna symbol talar för sig själv. En dörr är ingången till något, såvida den inte stängs framför näsan på dig. Det betyder otur. Man drömmer ofta att man står framför en stängd dörr och ängsligt undrar vad som finns bakom. eller man ser en dörr slås upp mot ett landskap eller en vacker trädgård. Det betecknar våra förhoppningar om ett lyckligt liv, men också den ”anliga tröskel” vi måste ta oss över för att uppnå sann lycka och tillfredsställelse.

E

ED, avge: någon sviker ditt förtroende. Höra någon avge: ge akt på vederbörande eftersom denne kan

komma att spela en viss roll för dig inom kort. Se även DOMARE.

EKIPAGE, åka i: du får höra en glad nyhet. Se fara förbi: framgång i sällskapslivet. Se stillastående: du blir avsnäst.

EKO, ropa och inte få svar: du blir besviken på en som står dig nära. Höra: någon tänker varmt på dig.

EKSEM: Du drömmer att du har förfärlig klåda och kanske vaknar av det. Då kliar det inte längre. En tolkning är att du har bekymmer som du inte vill att någon ska veta om.

ELD, se brinna klar: dina förhoppningar om en kärlekshistoria kan gäckas. Se brinna sotig med mycket rök: den du älskar är bunden av en annan. Tända: du får en ovän. Släcka: förargligt missöde.

ELDSVÅDA: Detta anses vara en typiskt återkommande dröm. Man ser ett hus stå i lågor, väggar störtar samman och tjutande brandbilar anländer. Drömmaren deltar inte själv i händelserna utan betraktar det hela på avstånd. Forskare anser att detta är en sexuellt färgad dröm, och att den har sina rötter i något barndomsminne av sexuell art som vederbörande oftast förträngt.

ELEFANT, se vild: ekonomin förbättras. Se på cirkus eller i djurpark: lyssna till goda råd även om de inte verkar tilltalande. Rida på: någon förtalar dig.

ENSAMHET: En vanlig dröm som kan ta sig olika uttryck. Du drömmer kanske att du är ensam i ett stort hus och går ur rum i rum, öppnar alla dörrar och tittar in, men ingenstans finns någon människa. Drömmen kan bli allt mer mardrömslik, din ångest tilltar. Var är alla människor? Drömmen symboliserar en längtan efter gemenskap, efter lycka. Du kan också drömma att du är ensam ute i naturen, kanske går utmed en öde strand. Först känns det behagligt, men sedan brukar drömmen få en allt mer hotande karaktär. Du vet att det finns människor någonstans, men du kan inte se dem. Tolkningen är även i detta fall ett behov av gemenskap.

EVAKUERING: En dröm som inte är så ovanlig som man kunde tro. Du får order om uppbrott och måste snabbt i väg. Många människor är i rörelse, och du måste hinna med, är rädd för att bli kvar. Du har inte klart för dig vad som ska hända men erfar en tilltagande oro. Symbolerna är inte svåra att tyda: du har problem, antagligen i ett kärleksförhållande, och längtar omedvetet efter att komma ur det. Du skulle välkomna ett ingripande från någon utomstående, och i drömmen tar det sig detta uttryck.

EXERCIS: Du ser en mängd soldater på en kaserngård och kan plötsligt till din häpnad upptäcka dig själv bland dem – oftast civil. Ingen annan reagerar, och du försöker göra likadant som de andra. Drömmen betyder att du duger till mycket mer än du tror, och du borde arbeta bort dina mindervärdekänslor.

EXKREMENTER: Pengar och välgång.

EXPEDIT: Du drömmer att du kommer in i en affär för att köpa något, men det finns ingen som expedierar dig. Beträffande tolkningen av den här drömmen, se ENSAMHET. Drömmer du däremot att du kommer i en affär, och det står någon bakom disken som du känner, ska du ge akt på denna person. Drömtydare menar att det betyder att du vill komma i närmare kontakt men vederbörande – eller vice versa, d.v.s. att ”expediten” har en viss, outtalad svaghet för dig.

F

FACKLOR, brinnande: otursam händelse. Släckta: du får höra talas om ett dödsfall.

FADER, se honom dö: långt liv för honom. Se honom som lik: du blir av med pengar.

FALL: Du drömmer att du faller. Enligt Freud är detta en vanlig dröm med ångestkaraktär och kan tydas som att drömmaren är rädd att begå ett moraliskt felsteg, förlora sitt arbete eller sitt goda anseende. Se även AVGRUND. Resa sig efter fallet: oväntat nöje.

FATTIGDOM: Uppfyllande av kär önskan.

FARA, befinna sig i: ljusa framtidsutsikter. Rädda någon ur: den du drömmer att du räddar kan bli din ovän.

FEST, förbereda: en ganska vanlig dröm, som kan bero på att du har en jäktig dag framför dig och oroar dig för hur du ska hinna med allt. Delta i: tråkig underrättelse.

FIOL, höra spelas: du har en opålitlig beundrare. Själv spela: dagen blir lyckad.

FISK, små fiskar: pengar. Stora fiskar: dåligt omen. Själv fiska: pengar. Se någon fiska: personen i fråga kan bli av betydelse för dig. Äta: något går dig emot.

FLASKA, se: du begår en obetänksam handling. Se flera: inbjudan. Dricka ur: en enkel förklaring är att du kan vara törstig. Många drömmar har faktiskt en självklar tolkning.

FLICKA, se: du kommer i trevligt sällskap. Se skratta: hjärtekval. Se gråta: var försiktig med vad du säger.

FLOD, se flyta lugnt: dina hjärtekval är obefogade. Se brusande: lycklig kärleksupplevelse. Bada eller simma i: se BADA.

FLY: Drömma att man försöker fly inför en hotande fara: se FARA. Vara på flykt eller se flyktingar: din älskade är dig trogen.

FLYGA: Drömmer du att du flyger som en fågel i luften, kan det vara ett uttryck för längtan att höja sig över vardagens enahanda och inger ofta lyckokänsla.

FLYTTA, själv flytta: du är osäker på en som står dig nära. Se annan flytta: du får höra nyheter.

FOT, se smutsig: du får en komplimang. Tvätta: ditt självförtroende kan få sig en knäck.

FRIERI, själv fria: du är förälskad, men troligen inte i föremålet för frieriet. Motta: någon misstolkar dina avsikter. Inte heller här spelar det någon roll vem friaren är. Avslå: din kärlek är obesvarad.

FRUKT, se på träd: rikedom. Plocka: svikna förhoppningar. Äta söt: du hamnar i dåligt sällskap. Äta sur: dagen blir arbetsam. Se även under t.ex. APELSIN, CITRON, ÄPPLE.

FRYSA: En naturlig förklaring kan vara att du sparkat av dig täcket. Jämför under DARRA. Men det kan också vara en inre rysning som kan tyda på dåligt samvete. I en gammal drömbok står det kort och gott: Du ljuger!

FRÖ, så: du längtar efter kärlek.

FYRVERKERI: Lycklig upplevelse – som inte behöver betyda att den är av erotiskt art.

FYRVÄPPLING, se eller plocka: lycka.

FÅGEL: Många fåglar har sedan gammalt en speciell betydelse – olika arter bådar gott eller ont. Att drömma om fåglar har också en djupare mening: de är symboler för tankar och förhoppningar. Drömmer man t.ex. att en fågel flaxar förtvivlat i ett rum och försöker komma ut, har drömmaren troligtvis bekymmer och söker en lösning på dem. Fågeln kan också symbolisera vishet (korpen), en fri och självständig natur (örnen), medan en liten fågel också är symbolen för ömhet, smek och kyssar. Dessutom finns följande tolkningar: Se: bestående kärlek. Höra sjunga: lyckligt förebud.

FÅR, se fårskock: du får många utgifter.

FÄNGELSE: Du övervinner en frestelse. Vara i: lyckan finns inte där du tror.

FÖDELSE, pojkes: tur i lotteri. Flickas: du får ett tvivelaktigt förslag.

FÖNSTERRUTA, hel: svartsjuka. Sönderslagen: du längtar efter en romantisk upplevelse.

FÖRÄLDRAR, se dem levande fast de är döda: långt liv för dig själv. Se även FADER.

G

GALLER: En dröm som kan symbolisera mycket av det som hindrar och hämmar oss i livet. Du tycker du befinner dig bakom ett galler och vill ut. Antingen resignerar du och finner dig i ditt öde, eller också kämpar du för att komma ut. Drömmen kan också tolkas som människans eviga frihetslängtan från allt som binder henne.

GALOPP, själv rida i: lycka står dig bi i ett djärvt företag. Se galopperande häst eller flera: du längtar efter något ovanligt eller spännande – och dina förhoppningar kan gå i uppfyllelse förr än du anar.

GAMMAL KVINNA, se: otur. Tala med: du kommer att göra en kortare resa.

GAMMAL MAN, se: du får höra något roligt. Tala med: du råkar ut för en snål person.

GARNNYSTAN: Du drömmer att du nystar garn. Denna dröm röjer en längtan efter att vara populär eller väcka uppmärksamhet. Nystar du däremot upp garnet är tolkningen den motsatta. Du önskar att du vore lite mindre eftersökt, att inte folk jämt bad dig om råd eller hjälp. Undermedvetet längtar du efter lugn och ensamhet. Även färgen på garnet anses ha en viss betydelse. Vitt: du har erotiska bekymmer. Gult: du är rädd att bli bedragen. Blått: du hoppas göra en erövring. Skärt: du får en kyss. Rött: din vän älskar dig och längtar efter dig. Grönt: pengar att vänta. Brunt: tråkig nyhet. Grått: besvikelse. Svart: du får meddelande om en äldre persons död.

GATA, se tom: du blir besviken på en närstående. Se livligt befolkad: du får ett kärt meddelande. Gå på: tur i kärlek.

GETING, se: kärt möte. Bli stucken av: en närstående kan bereda dig en sorg.

GEVÄR: Att drömma om skjutvapen anses av många drömtydare förebåda någon lyckosam händelse. Kanske är det just spänningen omkring ett vapen som stegrar förväntningarna… En annan tolkning lyder däremot så här: Se: du blir hedrad. Bli beskjuten med: din älskade kan svika dig. Se riktat mot sig: du får en lysande idé, som du också lyckas genomföra.

GIFTA SIG: se BRUD.

GLAS, se tomt: du blir bedragen i kärlek. Se krossat: lycka och välgång. Se fyllt med vatten: kort kärlekshistoria. Se fyllt med vin: glad nyhet.

GLÖMMA: Det händer ofta att man i drömmen tycker sig ha glömt något viktigt. Det kan innebära att man förtränger en händelse – ursäktar sig med att man ”glömt” den.

GOSSE, se en eller flera leka: du har en blyg beundrare. Du måste själv uppmuntra honom om du är intresserad. Se i slagsmål: dagen blir full av förtretligheter.

GRAV, gräva: slut på bekymren och pengar att vänta. Se din egen: rikt giftermål. Se på kyrkogård med gravsten: akta dig för att springa med skvaller.

GRAVIDITET: Många, både yngre och äldre kvinnor, drömmer att de är gravida. Det kan vara längtan efter ett barn som påverkar drömmerskan. Men ofta kan drömmen tolkas på annat sätt. Barnet symboliserar kontinuiteten i livet och framtidens möjligheter, och kan då sägas vara ett ”andligt barn”, en längtan efter inre mognad. I den betydelsen är det för övrigt inte ovanligt att även män har graviditetsdrömmar.

GRIND, se öppen: framgång i kärlek. Se stängd: du går miste om ett nöje. Se även DÖRR.

GRODA: Det kan vara lustigt att jämföra olika drömtydares tolkning av att drömma om grodor. Här följer tre: onda lustar och begär. Affärerna fortsätter att gå bra. Små förtretligheter som du kan förvärra.

GROTTA, se: någon missbrukar ditt förtroende. Vara i: kärleksupplevelse på resa.

GRÅTA: I drömmen är du förtvivlad men vet inte varför. Det kan till och med hända att du vaknar av att örngottet är vått. Trösta dig då med att det anses mycket lyckosamt att drömma att man gråter – bl. a. lät det innebära pengar! Ett par andra tydningar är: ”på sorg följer glädje” och ”oväntad lycka”.

GRÄL, vara inblandad i: glad underrättelse. Höra andra gräla: du får en kyss.

GRÄS, grönt: dina förhoppningar beträffande en viss person går i uppfyllelse. Visset: någon lurar dig. Klippa: din vän är öm och rar mot dig.

GULD: Tur i kärlek.

GUNGA, se: du uppnår något du eftertraktat. Sitta i: du blir uppvaktad.

GÅS, se: trots dina ansträngningar misslyckas du med en uppgift. Äta: lycklig kärleksupplevelse.

GÖK: Den du älskar kan svika dig.

H

HALSBAND, få: givaren kommer att spela en viss roll för dig under de närmaste dagarna. Bära: förtret i hemmet. Se många: du längtar efter ömhet och förståelse.

HAND: Drömmar om händer har i alla tider intresserat drömtydare. Här följer en rad tolkningar av ”hand-drömmar”. Vackra, rena händer: framgång i ett projekt. Smutsiga: tråkigt möte. Många händer: rikedom – men du får arbeta för den! Håriga: ledsamheter. Skära sig i handen: penningförlust. Mista högra handen: den du älskar är svekfull. Mista vänstra: du får höra talas om ett dödsfall. Mista båda: idel sorg och elände. Tvätta händerna: du undgår ett obehagligt möte. Hålla någon hårt i handen: erotisk upplevelse som gör dig lycklig. Vem du håller i handen i drömmen spelar ingen roll i sammanhanget.

HANDSKE, se: du får en kyss. Ta på sig: din vän kan bli otrogen.

HAV: Om detta skrev den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung: ”Havet är symbolen för det undermedvetna, ty under dess glittrande yta döljer sig ofattbara djup”. Att tolka drömmar om havet blir därför individuellt, eftersom varje människa har sina egna problem. Här är några olika försök. Se lugnt: lyckan blir din. Se stormigt: olyckan kan drabba dig när du minst anar det. Bada i: hälsa och välgång. Se även BADA. Färdas på: seglatsen genom livet är alltid ett vågspel. Faror hotar, men med en bra styrman vid rodret kan lyckan bli din, lyder en romantisk tolkning.

HETTA: Drömmer du att du svettas kan det helt enkelt bero på att du har för varmt i sovrummet. Men en drömtydare säger: dina vänner är inte uppriktiga. I ditt undermedvetna är du övertygad om det och i drömmen tar det sig uttryck i att du plågas av hetta – d.v.s. andras oförståelse och ”elakhet” mot dig. En annan tolkning är: lång levnad. Rent allmänt kan sägas att plågas man av något i drömmen – i detta fall hetta – betyder det att man brottas med problem och skulle behöva hjälp för att komma till klarhet.

HIMMEL, blå och klar: bröllopsklockor ringer – kanske för dig? Röd: pengar. Se även AFTONRODNAD. Mörk och molnig: hotande fara.

HITTEGODS: En ofta förekommande dröm är att man hittar något man länge saknat och letat efter. Drömmens symbol är tydlig. Det behöver inte betyda att det är just den återfunna saken som är av betydelse, utan sökandet och finnandet i sig självt. Hela livet ”söker” vi ju efter något – lycka, kärlek, hälsa, framgång, pengar.

HOTELL, se: du kommer ut på en resa. Bo på: det kan vara en gammal semesterdröm som spökar i ditt undermedvetna. Drömmen är nära förknippad med RESA, se detta ord.

HUD, fräknig: pengar att vänta. Finnig: mera pengar. Mörk och ful: ofarlig åkomma. Ren och skär: lycka och välgång. Utslag: någon kommer att förtala dig.

HUND: Att drömma om hundar symboliserar ofta våra omedvetna instinkter. ”Drömhunden” visar oss antingen tillgivenhet eller fientlighet. Har man en trofast hund som sällskap, är man säkerligen i harmoni med sig själv. Går hunden däremot till anfall mot en tyder det på inre obalans, och det skulle nog inte skada med en smula självrannsakan.

HUS, se rivas: du kommer att råka illa ut genom någons skvalleraktighet. Se byggas: kärlek och ömhet väntar dig.

HÄST, vit: erotisk upplevelse. Annan färg: du får reda på ett dödsfall. Rida på: även det betyder erotisk upplevelse oavsett hästens färg.

I

INHÄGNAD, befinna sig i: du har bekymmer och vet inte hur du ska lösa dem. Du försöker förgäves hitta en lösning, och i drömmen symboliseras detta av inhägnaden. Se annan i: tolkningen är ungefär densamma, men du försöker skjuta över dina problem på någon annan.

INSEKT, se enstaka: du får tillfälle att hämnas på någon du tycker illa om. Se flera: pengar att vänta. Bli biten av: du har en rival.

INVALID, se: tråkigt meddelande. Vara: du får höra talas om någon som ska resa bort.

INÄLVOR, se: hotande fara. Äta: någon försöker påverka dig att göra något du innerst inne inte vill.

IS, se i bitar: framgång i kärlek. Gå eller åka skridskor på: din älskade gör dig besviken. Halka på: egendomligt nog betyder detta enligt många drömtydare tur.

J

JAKT, vara med om: tur i spel och lotteri. Se andra jaga: din vän kan komma att flirta med andra.

JONGLÖR, se agera: du längtar efter någon som är bortrest eller som inte låtit höra av sig på länge. Själv jonglera: du väcker beundran.

JORD, gräva i: du känner dig lite vilsen i tillvaron och har problem. Du vill komma till rätta med dem och i drömmen gräver du oförtrutet. Tyd drömmen på ett klokt sätt: det är viktigt att söka efter inre balans och lugn, men det kräver arbete. Ligga på: stor utgift.

JORDBÄVNING: Tråkiga nyheter.

JULAFTON: Du får brev.

JULGRAN, se klädd: kärleken vaknar på nytt. Klä: du blir bjuden på stor fest. Köpa: sviken kärlek. Hugga i skogen: det blir tal om en resa.

JUVELER, se: gäckade förhoppningar. Köpa: i allmänhet betyder det lycka att drömma om juveler, men undantag finns. Är det oäkta juveler, kan det betyda att din hjärtevän blir otrogen, så det är bäst att se upp!

JÄMMER, höra: du längtar efter att få uppleva en stor, romantisk kärlek.

JÄRN: Att se föremål av järn i drömmen tyder på att man har en stark vilja.

JÄRNVÄG, se: en länge närd önskan går i uppfyllelse. Åka på: detta kan tolkas så att du vill komma från något som plågar dig.

JÄRNVÄGSSTATION, befinna sig på: detta har i stort sett samma tolkning som att vara på resa men kan även betyda att man har en arbetsam dag framför sig. Följas av eller möta vid tåg: kärt besök.

K

KAFFE, dricka: skvaller och förtal. Köpa: du kommer på något roligt.

KAKELUGN, varm: din älskade längtar efter dig. Kall: du har en hemlig beundrare.

KAKTUS: Den du älskar är svartsjuk. Sticka sig på: ekonomiska bekymmer.

KALAS, befinna sig på: någon i bekantskapskretsen väntar barn.

KAMMA, sig själv: du lockas till dumheter. Annan: du är svartsjuk, inte utan anledning.

KAPPA, ta på sig: du blir utsatt för förtal. Se annan ta på sig: du skulle önska den personen dit pepparn växer! Köpa: förtret under dagens lopp.

KARAMELLER, bjudas på: ny bekantskap. Köpa: du blir uppvaktad.

KARTA: Det kan vara reslängtan som tar sig detta uttryck.

KARUSELL, se: stor lycka. Åka i: du har ett komplicerat känsloliv.

KATT: Katten anses symbolisera falskhet men också huslig lycka. Det finns många tolkningar av kattdrömmar och här följer några. Se svart: hotande fara. Se vit eller randig: trivsel i hemmet. Höra jama: du är otillfredsställd. Bli klöst av: din vän är svartsjuk av sig.

KLIPPA: I drömmen är klippan symbolen för något stort och orubbligt. Den kan också betyda sorger och

bekymmer, något ouppnåeligt och oöverstigligt. Man kan gripas av maktlöshet och ångest inför den och vakna med en känsla av otillräcklighet och ensamhet. Se även BERG.

KLOCKA, se: du har en falsk vän. Höra ticka: samvetskval.

KLOSTER, se eller besöka: du blir bjuden på bröllop eller förlovningsfest.

KLÄNNING, ta på: kort resa. Ta av: lättsinnighet. Köpa: du blir baktalad.

KLÄTTRA: Man kan t.ex. drömma att man klättrar uppför en lodrät bergvägg. När man är nästan uppe möter man ett oväntat hinder och grips av ångest. Tolkningen är klar: drömmaren saknar ännu den nödvändiga inre balansen för att nå den eftersträvade ”toppen”. Han inser att han vill högre än vad som är möjligt, hindren tornar upp sig. Undermedvetet längtar vederbörande efter trygghet och materiell säkerhet.

KNAPP, sy i: tur i kärlek – och spel.

KNIV: Att drömma om vassa föremål betyder ofta besvikelse i kärlek. Här är några tolkningar: Se eller äga: svartsjuk person förtalar dig. Skära sig på: svikna förhoppningar. Slipa: du vill till varje pris vinna någons kärlek.

KONFIRMATION, närvara vid: kärleksfulla tankar. Själv konfirmeras: se KYRKA.

KOPPARPENGAR, se: din älskade tänker på dig: Räkna: varning för obetänksamma utgifter.

KORG, se full: du får en present av din vän. Se tom: besvikelse i kärlek. Blomsterkorg: du är kär i någon du inte känner närmare. Tvättkorg: för inte skvaller vidare.

KRONA, se på någon: är det en man som bär kronan skulle du gärna vilja ha ett äventyr med honom. Är det en kvinna får du förargelse genom henne. Själv bära: dina ambitioner kan föra dig långt.

KUNG, se eller tala med: du får en penningförsändelse.

KYRKA: Kyrkdrömmar anses ha djup symbolisk betydelse. I drömmen är kyrkan vårt inre, centrum för vår personlighet. För många betyder kyrkan också en trygg famn att fly till i nödens stund. Är man inte troende kan drömmen om kyrkan ändå betyda att man har behov av någon att anförtro sig åt, någon att ”hålla i handen”.

KÄLLA, se klar: dina önskningar går i uppfyllelse. Dricka ur: glädjande underrättelse från någon som är långt borta.

KÖ, stå i: din vän blir förhindrad att komma till ett möte. Se: du blir utsatt för förtal.

L

LABYRINT: En vanlig dröm är att man befinner sig i en labyrint – eller i långa, slingrande gångar utan möjlighet att ta sig ut. Denna dröm tyder på att du har något bekymmer som oroar dig även i sömnen.

LADUGÅRD, se med djur i: kär underrättelse. Se tom: varning för opålitliga vänner.

LAGA: Du är i drömmen sysselsatt med att laga något – du syr eller stoppar, men trashögen bredvid dig minskar aldrig. Drömmen tyder på att du lider av mindervärdeskomplex och känner dig otillräcklig.

LAKAN, se: du längtar efter ömhet. Tvätta: tur i lotteri och spel. Köpa: din tilltro till en vän rubbas.

LAM, se: oväntad lycka. Själv vara: detta är en intressant dröm som anses betyda att man vill nå ett eftersträvat mål. I ditt undermedvetna känner du dig osäker på dina möjligheter.

LAMM, se beta: dina kärleksdrömmar går i uppfyllelse.

LAMPA: I drömmen kommer du in i ett mörkt rum där endast en svag lampa brinner. Du försöker tända andra lampor, men de fungerar inte. Det kan tolkas så att du längtar efter kärlek och efter att få ge ömhet, men den du åtrår är kallsinnig.

LANDSKAP: Du tycker dig vandra i ett idylliskt landskap och skymtar här och där andra människor. Drömmen tyder på att du är utåtriktad och har lätt att få kontakt med människor. Skulle drömmen däremot vara ångestladdad – du tycker att alla undviker dig och grips av ensamhetskänsla – är drömmen en varning: du måste själv anstränga dig för att vinna tillgivenhet från dem som står dig nära.

LARVER, se kräla: du har en hemlig fiende.

LEJON: Att drömma om lejon har en djup symbolisk innebörd, och ”lejonet” kan sägas motsvara människans inre själskrafter. Du bör fråga dig hur ditt ”lejon” är – besitter du ett inre lugn och en styrka som respekteras och uppskattas? Eller är du besatt av en lidelse som förtär allt den kommer i närheten av? Vill du dominera eller domineras? Är du själv herre över krafterna inom dig? Har du tillräckligt inre styrka att besegra svårigheter? Lejondrömmar kan ge anledning till eftertanke och självanalys.

LEK, se lekande barn: dagen blir lyckad. Själv delta i lek: du får ett egendomligt förslag inom kort.

LEKSAKER, se: du kommer att flirta med en främling under dagen. Köpa: du gör en resa.

LERA: Drömmer du att du går på en lerig väg eller har leriga skor, anses det betyda att du får tråkigheter med din vän.

LIK, se: långt liv för den man ser som lik. Är det någon man inte känner: pengar att vänta. Se sig själv som lik: långt liv.

LINDANSERSKA, se: stor utgift. Själv vara: ditt kärleksliv är mycket lyckligt, men du är samtidigt ängslig att din älskade ska svika dig.

LJUS, se brinna: din vän längtar efter dig. Tända: lyckligt hemliv. Släcka: någon är avundsjuk på dig. Köpa: förtret. Se även LAMPA.

LOTT, köpa: tyvärr – det betyder inte att du vinner på lotteri. Få: det är den du får den av som har något att betyda. Är det någon du känner betyder det rolig underrättelse från eller om vederbörande. Är det en okänd får du själv en rolig underrättelse

LÅDA, öppna eller stänga: du kommer att bli utsatt för svek.

LÅNGDANS, se: du längtar efter gemenskap. Själv delta i: goda nyheter att vänta.

LÅS, öppna med nyckel: tråkigheter i arbetet. Stänga: akta dig för skvaller. Köpa: du har en hemlig beundrare.

LÄKARE, se eller tala med: du kommer i trevligt sällskap. Tycka sig vara: denna dröm hör till de så kallade identitetsdrömmarna. Att drömma att man är en läkare röjer längtan efter att få vara sina medmänniskor till hjälp, och tyder på att du är medkännande och ansvarsfull.

LÄSA: Att drömma att man läser en bok eller tidning avslöjar en undermedveten längtan efter självförbättring, men inte nödvändigtvis på det intellektuella planet. Du känner att du kan eller borde bli en bättre människa.

LÖK, se eller köpa: högtflygande planer. Skala eller skära: tårar innan dagen är slut.

M

MAJSTÅNG: Enligt Freud är många av våra drömmar erotiskt betingade. Höga, smala föremål är fallosymboler, särskilt om drömmaren är en kvinna. Andra drömtydare har andra tolkningar som också kan vara av intresse. Att klä: lyckosam förändring. Dansa kring: din vän tänker på dig.

MAKE: Att en gift kvinna drömmer om sin make får anses högst naturligt, eftersom många drömmer återspeglar det dagliga livet. Är du däremot ogift och drömmer att någon är din make, kan det vara en önskedröm, men personen i fråga kan också komma att spela en viss roll för dig i något annat sammanhang.

MASKAR, se kräla: svårigheter och bekymmer. Leta metmask: du vill väcka en viss persons uppmärksamhet.

MASKERAD: Drömmen är en symbol för livet – människor bär masker och visar inte sitt rätta jag.

MAST: se MAJSTÅNG.

MATROS: Drömmer du om en matros vilken som helst betyder det pengar till huset. Ser du i drömmen en bekant i sjömanskläder kan du få en underrättelse om eller från honom.

MATSÄCK, göra i ordning: din oro inför en förestående uppgift är obefogad.

MEDICIN, ge åt någon: du hoppas få en inbjudan. Själv ta: tråkig nyhet.

META: Uppfylld förhoppning – vare sig du får napp eller ej.

MJÖLK, dricka: lycka genom en god vän. Köpa: glad nyhet. Spilla ut: övergående hjärtesorg. Dricka sur:

någon spelar dig ett spratt.

MJÖLKA: Tur i kärlek. Se annan mjölka: någon vill låna pengar av dig. Vem som mjölkar saknar betydelse.

MODER: Drömmer du om din mor eller att du själv är mor, anses det röja en önskan att utvecklas, en längtan efter högre ställning eller mer att säga till om. Du vill dominera. Andra drömtydare anser att det är vad modern gör eller säger som är det betydelsefulla i drömmen.

MOLN, små vita på sommarhimmel: kärlek och lycka. Mörka och hotande: du fruktar att din älskade ska svika dig.

MOSSE, se: hotande fara. Gå på: du går på en gungande mosse och känner dig rädd och osäker. Det är dina undermedvetna känslor som kommer till uttryck i drömmen – klarar jag det här, eller ”sjunker jag till botten” inför alla svårigheter jag har att brottas med?

MOTORCYKEL: Du kör själv eller sitter bakpå en motorcykel som susar fram längs kurviga vägar. Drömmen är erotiskt färgad, och både motorcykeln och farten är symboler för sexuella upplevelser.

MUNK: Att drömma om en munk är tecken på höga, romantiska ideal. Därför är det en vanlig dröm i ungdomsåren. Har munken din älskades ansiktsdrag är du lugn och tillfreds inom dig, viss om att han motsvarar ditt ideal. Men är det ett obekant ansikte, karaktärsfullt och vackert, söker du fortfarande fullkomlighet i kärlek. Är ansiktet däremot hårt och avskräckande avspeglar det någon besvikelse eller hjärtesorg du upplevt eller fruktar att få uppleva.

MUR, riva ner: du vill bli fri från en förbindelse som inger dig avsmak. Klättra över: någon står i vägen för din lycka. Bygga upp: du försöker komma över en olycklig kärlek.

MUSIK: Att drömma att man hör musik betyder nästan alltid med säkerhet att man är förälskad, och musiken uttrycker graden av ens kärlek. Lugn musik betyder således att man är nöjd och harmonisk, stark och hetsig att man är förvirrad och orolig. Känslorna kan vara intensiva och passionerade, men man är osäker på om de är besvarade.

MYGG, se svärma: otur i arbetet. Bli biten av: någon vill dig illa.

MYNT: se PENGAR.

MYROR, se: framgång i affärer. Känna på kroppen: obehagligt närmande som inger dig olust.

MÅLARE, se eller tala med: ljus framtid. Är det du själv som målar betyder det också lycka.

MÅNE, se: lycklig kärlek. Det spelar ingen roll vilken form månen har i drömmen, men nymåne anses dock som särskilt lyckosamt. Se omgiven av mångård: din kärlek är hotad. Se skymta mellan moln: din hjärtevän är svartsjuk.

MÖBLER, se: glad händelse under dagen. Flytta: längtan efter förändring.

MÖRKER: En ångestladdad dröm som tyder på inre konflikter. Att vakna ur den känns som en befrielse och kan ge anledning till självrannsakan.

N

NAGLAR, se välskötta: pengar att vänta. Måla: du får höra en glad nyhet. Klippa, eller fila: förtret genom en vän.

NAKEN: En mycket vanlig dröm, som speciellt Freud sagt åtskilligt om. Det märkliga brukar vara att man själv reagerar för sin nakenhet men inte omgivningen. Man försöker dölja den men kan inte. Freud anser att det är förträngda barndomsupplevelser som tar sig uttryck i drömmen, företrädesvis av sexuell natur. Även hämningar som man förtränger i vaket tillstånd, kommer nu fram med obetvinglig kraft. Drömmen avslöjar längtan efter att väcka uppmärksamhet, efter att bli visad omtanke, en längtan efter spännande erotiska äventyr.

NAPP, suga på: att drömma om detta tyder på en längtan att slippa ansvar, att få återvända till barndomens okomplicerade tillvaro.

NORRSKEN: Kärlek och lycka väntar dig.

NUNNA: Drömmer du att du själv är nunna, kan det tolkas som att du bär på en renhetslängtan. Du kan ha ett erotiskt förhållande som vållar dig vissa kval som du undermedvetet skulle vilja ha ett slut på. Ser du däremot någon du känner iförd nunnedräkt är du svartsjuk på henne – med rätt eller orätt. En procession av nunnor betyder att du ska akta dig för att skvallra eller tala illa om din nästa.

NYCKEL: Att drömma om nycklar betraktas som särskilt intressant. Nyckeln kan öppna en dörr, det vill säga svårigheter kan övervinnas om man vet hur man ska handla och har den rätta nyckeln. En nyckel kan också låsa en dörr – hindra en att komma dit man vill, men också dölja hemligheter man inte vill avslöja. Nyckeldrömmen kan även tolkas så att du har en hemlig förälskelse, som du gärna skulle vilja ge ”nyckeln till ditt hjärta”, alltså vilja ha ett förhållande med. Följande tolkningar förekommer också: Se: du har ett problem. Tappa: din vän sviker dig. Leta efter: du kommer att möta en glömd vän. Skramla med: du har anlag för slöseri.

NYSTAN: se GARNNYSTAN.

NÅL: Att drömma om nålar eller andra små vassa föremål betyder obehag och tråkigheter. Det behöver inte nödvändigtvis drabba den som drömmer, men det anses över huvud taget betyda otur att drömma om nålar.

NÄCKROS, gul: du har en falsk vän. Vit: din käresta längtar efter dig. Plocka: lycklig kärlek (färgerna på näckrosorna betyder här ingenting). Simma bland: en erotiskt färgad dröm som kan tyda på otillfredsställd kärlek.

NÄSSLOR, se: ta dig i akt för falska vänner. Bränna sig på: din vän bedrar dig.

NÖTTER, plocka: du gör en ny bekantskap under dagen. Köpa: penningförlust. Knäcka: du uppnår något du länge önskat dig. Äta: du blir utsatt för förtal.

O

OAS: En dröm som är förknippad med längtan bort från vardagens tristess. Drömmaren tycker sig se en oas i fjärran, grönskande och sval, och skyndar ditåt. Kanske försvinner den som en hägring – en symbol för det ouppnåeliga i livet. Det kan också vara en typisk ”törst”-dröm, det vill säga man vaknar och är törstig.

OBYGD: Du drömmer att du är ute i vildmarken mol allena. Har du ångestkänslor tolkas det som att du fruktar ett avgörande i en kärleksaffär. Känner du dig däremot lugn och njuter av ensamheten tyder det på att du är harmonisk och lycklig.

OFFICER, se: du kommer på en bjudning. Tycka sig själv vara: en ganska vanlig identitetsdröm. Även en kvinna kan drömma att hon bär uniform. Det tyder bara på en önskan att få befalla och härska över någon. Många gånger är det svaga och föga handlingskraftiga personer som har sådana drömmar.

OGRÄS, se: du blir bedragen. Rensa: oförutsedd utgift.

OK, bära: du får tråkigheter med en släkting. Se annan bära: är det en person du känner kan vederbörande komma att få betydelse för dig inom den närmaste framtiden. Är det en okänd betyder det tråkigheter av något slag.

OLJA, se: du blir tröstad av en kär vän. Köpa: dina inkomster kommer att öka. Hälla ur flaska: besvikelse.

OLYCKSFALL, själv drabbas: ett större kalas förestår. Tolkningen kan också tas i överförd betydelse: du vet att du ska på en fest och oroas i ditt undermedvetna – tänk, om det händer något så jag inte kan vara med. Någon annan drabbas: du har en ovän. Drömmen kan alltså föranledas av att det finns någon i din omgivning som du inte tycker om och därför önskar något ont. Du skulle aldrig medvetet önska något sådant i vaket tillstånd, men i drömmen kommer det fram.

OMVÄG: En vanlig dröm – i stället för att gå rakt mot målet känner du dig i drömmen tvingad att ta diverse omvägar som försenar dig. Du blir allt oroligare och kan slutligen vakna, badande i svett. Drömmen tyder på att du oroar dig för något och har svårt att finna en lösning.

OPERA, besöka: förtret genom obehärskat humör. Själv uppträda: omedveten längtan efter publik, efter att vara i centrum för allas uppmärksamhet. Drömmen kan lätt gå över i en mardröm – du står på scenen och vet inte vad du ska ta dig till, ser ut över ett hav av människor och blir allt mer skräckslagen. Det tyder på inre osäkerhet och svårigheter att bemästra olika situationer.

OPERATION, bevittna: varning för falska vänner. Undergå: längtan efter en förändring i ett kärleksförhållande.

ORGEL, själv spela: lidelsefull kärlek. Se annan spela: lyckosamt möte (behöver inte vara med den som spelar). Höra orgelmusik: du lyckas med ett besvärligt företag.

ORKESTER, dirigera: den drömmen har ungefär samma innebörd som OPERA-drömmen. Spela med i: du lyckas ena två vänner som är osams. Höra: är musiken lugn och vacker betyder det kärlekslycka. Är den däremot vild och disharmonisk finns det risk för svartsjuka.

ORMAR: Det anses sedan gammalt som otur att drömma om ormar. Se: se upp för elaka personer. Bli biten av: någon förtalar dig. Döda: du får en fiende.

OSTÄDAT: Det är ganska vanligt att man drömmer att man har det förfärligt ostädat och det ringer på dörren. Man vet att det är gäster och försöker febrilt städa och kan inte förstå varför man inte gjort det tidigare. Drömmen slutar nästan alltid med att man vaknar innan gästerna hinner komma in. Drömmen är typisk för den moderna, stressade människan som har svårt att hinna med allt. Tänk över drömmen och slå av på takten!

OTROHET: Detta är också en allmänt förekommande dröm – att man bedrar sin älskade. I vaket tillstånd ”drömmer” man inte om att göra det, men någonstans inom en finns det kanske en hemlig otillfredsställelse av något slag som kommer fram i drömmen.

P

PACKA: Ska du ut och resa är det naturligt att även dina drömmar kretsar kring det. I annat fall bör sådana drömmar tolkas symboliskt. En inre oro kan göra att du även i sovande tillstånd känner dig stå inför ett uppbrott. Du tycker att du måste skynda dig att bli färdig och packar febrilt ner allt vad du får tag i. Du vill i väg så fort som möjligt, och detta kan tolkas så att du önskar fly från något som känns svårt.

Packar du däremot upp i drömmen kan det tydas som att du kommit till klarhet och känner att du lugnt kan fortsätta din tillvaro som den du är. En drömbok har den här tydningen: Packa ner: den kommande dagen går allt på tok. Packa upp: du får en present.

PANTER, se: du blir förälskad. Vara förföljd av: en vanlig ångestdröm är att man tycker sig vara förföljd. Den anses vara sexuellt betingad – man är rädd för utvecklingen av ett kärleksförhållande som man med eller mot sin vilja råkat in i. I drömmen tar detta sig uttryck i att man tycker sig förföljd av ett rovdjur av något slag.

PAPPER, se med tryck eller skrift på: du väntar på brev, men din väntan kan bli förgäves. Omslagspapper, påsar o. dyl.: se upp med en kvinnlig släkting.

PARAPLY, hoprullat: du har en blyg beundrare. Uppfällt: hotande fara. Gå under: en granne blir obehaglig. Drömmen du att du går tillsammans med någon under paraplyet kan denna person låta höra av sig snart. Är sällskapet okänt svärmar du för någon du bara känner flyktigt.

PELARE: Är det en fristående pelare bör drömmen enligt Freud hänföras till de sexuella drömmarna, d.v.s. pelaren är en fallosymbol. Det finns dock andra tolkningar. Se: du kommer att träffa någon efterlängtad person. Se störta: en fara hotar.

PENGAR, sedlar: trevligt möte med kär vän. Mynt: en pratsjuk vän kan vålla dig obehag.

PERSIKA, se: någon är öm och kärleksfull mot dig. Äta: en lyckad kväll väntar. Köpa: en persons känslor för dig förändras.

PIANO, se: du får en kyss. Spela (om du inte kan): drömmen kan symbolisera en längtan efter något du vet är ouppnåeligt, men som du ändå inte kan låta bli att önska dig. Kan du däremot spela betyder det att en önskan går i uppfyllelse. Höra annan spela: hör du bara musiken betyder det kärt möte. Ser du den som spelar kan den personen komma att betyda något särskilt för dig. Är det en okänd betyder det att något trevligt inträffar.

PLÅNBOK: se PORTMONNÄ.

POLIS: Det är ganska vanligt att drömma om poliser. De symboliserar ofta den drömmandes rädsla för straff eller för att överträda lagar – för det mesta de moraliska. Polisen framställer också ofta drömmarens önskan om att skyddas för sina egna eller andras känslor.

PONNY, se: rolig underrättelse. Rida på: en flyttning kommer på tal. Se annan rida: här är det ryttaren som är av betydelse. Är det en man väntar en romantisk upplevelse – det behöver dock ej vara med ryttaren. Är det en kvinna betyder det att du får en rival.

PORTMONNÄ, full: förargelse eller förlust. Tom: pengar att vänta. Dessa tolkningar verkar lite absurda, men det är ju ofta så att drömmen är en omvänd bild av verkligheten.

PRINS: Prinsen symboliserar kärlekens allmakt, människans bästa drivkraft.

PRINSESSA: Drömmens prinsessa har ofta en passiv roll. Hon måste ”väckas” för att bli medveten om livets och kärlekens fröjder. Hon blir därför en symbol för drömmarens undermedvetna trängtan efter kärlek.

PUSSEL, se: ligger bitarna huller om buller kan det tyda på att du oroar dig inför en uppgift eller har ett svårt problem att lösa. Är pusslet färdiglagt betyder det att din hjärtevän längtar efter dig. Lägga: du får en ny beundrare.

PÄRLOR, bära: tårar. Se: besvikelse i kärlek. Köpa: var försiktig med pengar.

R

RAKNING, se annan raka sig: räkna med tråkigheter under dagen. Raka sig själv: förtal.

REGN, se duggregn: du lyckas i dina strävanden. Se ösregn: din kärlek hotas. Vara ute i: pengar att vänta. Höra: du har en svartsjuk vän.

REGNBÅGE, se hel och färgsprakande: stor lycka. Se ofullständig: det kan bli svårt att uppnå det du längtar efter. Se dubbel: mycket kärlek.

RENGÖRING: Drömmer du att du är sysselsatt med att göra rent något, kan det tolkas som att du undermedvetet är missnöjd med något i din tillvaro och längtar efter att få det uppklarat.

REP, oknutet: ingenting hotar din kärlek. Knutet: din vän kan vara intresserad av någon annan. Knyta: ditt uppträdande irriterar en närstående. Knyta upp: var försiktig i valet av förtrogna.

RESA: Att drömma att man beger sig ut på betyder att man strävar mot nya mål, att man vill förändra sin tillvaro.

RIDA: Erotisk upplevelse. Se även HÄST. Freud hänför praktiskt taget alltid drömmar om ridning och ryttare till sexuallivet.

RIDDARE: Att drömma om riddare är ganska vanligt när man är ung och börjar känna kärlekens uppvaknande. En riddare i skinande rustning speglar en längtan efter kärlek, ren och osjälvisk kärlek, men också efter giftermål och varaktig lycka, en önskan om att beskydda och bli beskyddad. Är det du själv som är riddaren längtar du efter någon att älska och beskydda.

RIKEDOM: ”Rikedom i drömmen betyder fattigdom i verkligheten”, säger kort och gott en gammal drömbok. Men det finns även andra tolkningar. Bli rik: genom flit når du ditt mål. Vara rik: en vän vill dig väl. Höra talas om: avunden bor i ditt hjärta.

RING: Ringen är sedan urminnes tider symbolen för kärlek, äktenskap och allt vad det innebär. Min ringen kan också kännas som en boja. Därför kan många gånger tolkningarna bli motsägande. Här följer en sammanställning av de vanligaste: Bära av guld: förestående barndop eller bröllop. Om detta är de flesta drömtydare ense, men vems bröllop eller barndop det gäller ges ingen antydan om. Få: om det är av någon du känner kommer vederbörande att spela en roll i ditt liv under den närmaste framtiden, men det behöver för den skull inte handla om kärlek. Av en okänd: du önskar att din vän visade sina känslor tydligare. Tappa: du vill bli fri från ett förhållande eller beroende som plågar dig. Detta symboliseras i drömmen av att du tappar ”bojan”, du frigör dig. Hitta: lycka.

RIVAL: Detta är en oroande dröm som tyder på att allt inte är som det ska i ditt förhållande till din partner. Du drömmer att du har en rival som hotar din lycka, och vare sig det stämmer med verkligheten eller ej, tyder det på att du önskar en förändring. I drömmen vill du denna rival allt ont, medan det kan förhålla sig så att du låter rivalen symbolisera dina egna avtagande känslor för någon.

RO, ro själv: en tillfällig flirt piggar upp den kommande dagen. Om du är ensam i båten eller ej saknar betydelse. Någon ror dig: du längtar efter påtagliga bevis på en viss persons känslor för dig. Se annan ro: lyckan finns där du minst anar det. Vem som ror saknar betydelse.

ROP, höra: hotande sjukdom – om det gäller dig själv eller någon annan framgår inte. Själv ropa: du tvivlar på din väns trohet. Du kan också vakna av att du tycker dig själv ha ropat. Det kan ha berott på att du haft en mardröm men inte minns den, känner bara ångesten.

ROS: Rosen är en drömsymbol för skönhet, renhet och fullkomlighet. Den symboliserar längtan efter den rena kärleken, harmonin i livet. Men den röda rosen anses också av alla drömtydare symbolisera all slags kärlek. Vita rosor: oskuld och renhetslängtan. Vissna rosor: din kärlek till en viss person kommer att ta slut.

ROVDJUR: se PANTER.

RYMMA: Du vill fly från något som du tror hotar dig.

RÅTTA, se en: skvaller och förtal. Se flera: obehag i arbetet. Se fångad: du vill en ovän illa.

RÖK: Röken i drömmen kan symbolisera något du oroar dig för att någon närstående ska få reda på. Omedvetet vill du lägga ut en rökridå som döljer vad du gjort eller skulle vilja göra.

S

SAL: I drömmen kommer du in i en stor sal. Tolkningen av drömmen beror på omständigheterna som är förknippade med rummet i fråga. Se tom: sjukdom. Det behöver inte vara du som blir sjuk, men du får höra talas om någon som blivit sjuk. Drömmen du att du befinner dig i en sjuksal betyder det däremot inte sjukdom utan penningbekymmer. Se fylld av människor: är salen festligt smyckad betyder det lycklig händelse. Rör det sig om ett möte eller sammanträde betyder det obehagligheter genom en äldre person.

SALT, se eller använda: du har lust att ge dig in i något som kan bli en intressant upplevelse men tvekar ändå. Känna smaken av: se SMAK.

SAMMET, bära plagg av: du längtar efter ömhet från en som står dig nära. Se annan bära: är det en kvinna du känner ska du se upp. Hon kan bli en farlig rival. Även färgen på sammeten kan ha en viss betydelse. Röd innebär en hotande fara, svart tråkig nyhet, blå uppfyllda förhoppningar, gul falska vänner.

SAX: Att drömma om saxar har i stort sett samma betydelse som att drömmar om knivar – se detta ord. Oftast är det en misslyckad kärlekshistoria som ligger till grund för drömmen. Drömmer man till exempel att man klipper i ett tygstycke tyder det på att man vill ha ett slut på ett förhållande som vållar problem. Att göra sig illa på en sax tyder däremot på skuldkänslor för något.

SEDEL: se PENGAR.

SERVETT, se eller ha i knät: tråkigheter under kort resa. Tvätta, mangla, stryka: uppfylld önskan.

SIFFROR: Du ser en massa siffror framför dig. Det tyder på ett komplicerat känsloliv. Du vill ha ordning och reda, men har svårt att övertyga en närstående och blir förargad. Hopadderade siffror kan tyda på att du har penningbekymmer.

SIMMA: se BADA.
SJUKDOM: Som så mycket annat i drömmens värld är tolkningen den rakt motsatta. Drömmer du att du

eller någon annan är sjuk skulle det alltså betyda hälsa och ett långt liv.

SJÖ, se stilla: en anhörig ordnar något trevligt för dig. Se upprörd: besvikelse i kärlek.

SKEPP, se avsegla: tråkigheter i arbetet. Vara ombord på: viktig förändring. Se på ingående: din vän längtar efter dig. Se i lågor: du får höra om ett dödsfall. Se även under BÅT.

SKOG: Skogen anses symbolisera vårt undermedvetna. Den kan vara mörk och dyster men också vara genomsilad av ljus och ha upplysta gläntor att var i. Skogen föreställer alltså dig själv, de faror och glädjeämnen du finner där finns inom dig själv. Känner du oro i drömmen beror det på att du är osäker på dig själv och dina möjligheter.

SKOR, prova eller köpa: du får höra av en gammal vän. Ta på: kort resa: Ta av: någon gör dig besviken. Putsa: ditt ordningssinne förnekar sig inte.

SKRATT: Du drömmer att du hör någon skratta. Det är inte du själv och du ser inte vem det är. Är skrattet vänligt eller glatt betyder det kärlek. Är det rått och hånfullt och kanske skrämmer dig tyder det på en undermedveten längtan efter att uppmärksammas av det motsatta könet, men samtidigt rädsla för att visa sina egna känslor.

SLOTT: Slott betraktas som en mycket viktig drömbild. Slottet representerar den egna personligheten, vårt innersta, som vi önskar skulle stå höjt över vardagens trivialiteter och vara säte för upphöjda personer – det vill säga våra känslor, som vi innerst inne önskar skulle vara ädlare och rikare. Det är alltså en mycket symbolisk dröm och det anses vara ett gott tecken att ett stort och praktfullt slott visar sig i drömmen.

SMAK: Detta är inte fråga om att ha god smak eller dylikt, utan gäller de olika smaken man kan tycka sig känna i drömmen. Salt: bitter besvikelse. Söt: kyssar och smek. Besk: du fruktar att din vän är otrogen.

SMÖR, äta eller köpa: avundsjuka vänner. Breda på smörgås: du blir bortbjuden.

SNÖ: Snön är symbolen för ensamhet, renhet, kyskhet. Den kan tyda på en inre förtvivlan, en själslig ”hunger”. Strålar solen över ett snötäckt landskap anses det betyda att en dröm går i uppfyllelse. Hamnar du däremot i en rykande snöstorm kan det tyda på en hotande fara.

SPRINGA, vilja men inte kunna: du har svårt att övertyga din vän om dina uppriktiga känslor. Känsla av att flyga fram: ditt kärleksliv bereder dig inga bekymmer.

STAKET, se: det kan tyda på någon form av motstånd som du måste övervinna. Klättra över: dina ansträngningar kan bli framgångsrika.

SÄNG, bäddad: lyckan väntar där du minst anar det. Bädda: din vän tänker på dig.

T

TAL: se SIFFROR.

TAL, själv hålla: en vanlig dröm som ofta kan övergå i en mardröm. Du står inför ett auditorium och väntas ta till orda. En känsla av vanmakt griper dig. Förklaringen kan vara att du känner osäkerhet i tillvaron och inte orkar med de förväntningar som ställs på dig, vare sig det gäller arbete eller känslor. Höra någon hålla: är talaren någon du känner kan det betyda att du får ett meddelande från vederbörande inom kort.

TAND, tappa: otur. Besöka tandläkaren: när du väl sitter i stolen upptäcker du plötsligt att tandläkaren är en person du haft att göra med i annat sammanhang. Drömmen är ofta erotiskt betingad och tyder på längtan efter samlag.

TE, dricka: du tycker teet är hett och bränns, vilket tyder på otillfredsställelse av något slag. Laga: ljus framtid. Köpa: du träffar en grälsjuk person.

TEATER, besöka: av betydelse för drömmen är framför allt det sällskap du befinner dig i. Är det kvinnligt kan du räkna med en motgång under dagens lopp. Manligt sällskap däremot betyder uppfyllda förhoppningar. Själv spela: ungefär samma tolkning som under hålla tal. Se teaterbyggnad: du vill tillhöra en krets människor som hittills inte visat något större intresse för dig.

TENNIS, se andra spela: du känner dig åsidosatt. Själv spela: du längtar efter en jämbördig kärlekspartner.

TIGER: se PANTER.

TIGGARE, själv vara: du får en oväntad penninggåva. Se annan: är det någon du känner kan den personen komma att påverka din närmaste framtid. Känner du inte igen tiggaren betyder det otur under dagen.

TIVOLI, besöka: trevlig upplevelse väntar. Se utifrån: drömmen symboliserar din känsla av att vara ”utanför”. Du bör försöka övervinna din blyghet och ta initiativ till kontakt med dina medmänniskor.

TJUR: Här behöver man inte tillgripa gamle Freud för att konstatera att tjuren är en rejäl sexuell symbol…

TJUV, se: du är rädd att bli otrogen. Själv tycka sig vara: du vill gärna ge dig in på ”förbjudna vägar” men är rädd för konsekvenserna.

TORN: Ett högt, smalt torn är en fallossymbol och tyder alltså på att ditt sexualliv sysselsätter dig även i drömmen.

TRAPPA: Att drömma om trappor har anknytning till de två stora drömsymbolerna stiga och falla. Trappan ger oss möjlighet att ”byta nivå” i överförd bemärkelse. Vi kan stiga uppåt, d.v.s. bli bättre och andligen rikare människor, men även övervinna svårigheter och höja oss över mängden. Men det kan också gå ”utför”. Medvetandet om misslyckanden eller befarade misslyckanden kan givetvis ta sig många uttryck i drömmen.

TRÅD, sy med: du kommer ut på något trevligt. Går tråden av kan du bli besviken. Köpa: du får ett förtroende. Trä på nål: du vill uppnå ett eftertraktat mål.

TRÄD, se gröna: lycka och framgång. Se avlövade: felslagna förhoppningar. Se fällas: lyckan står den djärve bi. Sitta under: huslig lycka. Plantera: du får höra talas om någon som väntar barn.

TRÄDGÅRD: Du drömmer att du befinner dig i en främmande, vacker och blommande trädgård. Den är ett uttryck för ditt inre, din strävan efter att bli en ”bättre” människa. Det tyder på att du känner dig otillräcklig och söker hjälp. Du kan också befinna dig utanför trädgården, utan möjlighet att komma in. Det tyder på att du just upplever en personlig kris. Det kan också vara din barndoms trädgård du återser i drömmen och är då ett uttryck för längtan att fly tillbaka till barndomens trygghet.

TVILLINGAR, se: du får höra talas om en förlovning. Få: väntar du barn behöver det inte vara en sanndröm. Är du inte gravid lär det betyda att du får mer pengar än du hade anledning att vänta dig.

TVÄTT, själv tvätta: dina åsikter kan chockera omgivningen. Se annan tvätta: undvik skvaller och förtal. Se hänga ute: oturligt möte under dagen.

TÅG: Även tåg hör till de viktigare drömsymbolerna. Tåget för oss genom livet, och vi måste följa med vare sig vi vill eller ej, tycker vi. Men det är fel. Varje människa har en fri vilja och är inte bara ett slags kolli som fraktas fram. Drömmen är både en varning och en maning till oss att rannsaka oss själva. Det gäller att inte komma ”för sent”, att inte ”missa tåget”. Det kan också i drömmen vara svårt att komma fram till biljettluckan – vår inre ”biljettlucka” är de komplex vi måste frigöra oss från, så att de inte hindrar oss från att komma i väg, att nå vårt mål.

U

UBÅT, se: du får underrättelse från en manlig vän som befinner sig långt borta. Vara i: detta är en typisk ångestdröm. Du känner dig instängd och vill ut. Drömmen kan orsakas av att du befinner dig i en själslig konflikt av något slag. Men den kan också bero på yttre omständigheter – rummet är för varmt eller du har snott in dig i sängkläderna.

UGGLA, se stillasittande: obehagligt möte förestår. Se flyga: oväntad utgift. Höra hoa: Enligt gammalt skrock betyder det dödsbud.

UNDERKLÄDER, se: trevligt meddelande. Få: framgång under dagens lopp. Ta på: du vill ha en ändring i ett kärleksförhållande men saknar själv mod eller styrka att genomföra den. Ta av: kärlek och romantik!

UNDERVISNING: Du drömmer att du sitter på skolbänken eller deltar i någon kurs. Drömmen kan tydas i överförd bemärkelse: du vill ha reda på något du är osäker om. Det kan t.ex. gälla en viss persons förehavanden när vederbörande ”inte har tid” med dig.

UPPFINNING: Fastän du kanske inte alls är händig av naturen kan du i drömmen åstadkomma de märkligaste uppfinningar. Det tyder på att du inte är nöjd med din lott utan skulle vilja uppnå något mer. Drömmen kan tjäna som en uppmaning till dig: även om du inte kan bli en genial uppfinnare bör du eftersträva att bättra på dina kunskaper och på så sätt få ut mer av tillvaron.

UR: se KLOCKA.

URNA, se: en fara hotar dig. Hålla i: lyckan finns där du minst anar det.

URSINNE: I drömmen är du ursinnig på någon eller något. Är föremålet för ditt ursinne en person du känner, kan denna komma att bli av viss betydelse för dig inom den närmaste framtiden.

URÅLDRIG, tycka sig själv vara: kortvarig sjukdom. Se annan: långt liv – för dig själv.

UTFLYKT, vara på: det kan bli tal om en kortare resa under dagen. Förbereda: kärt möte.

UTFRÅGNING: Detta är en relativt vanlig dröm, oftast förknippad med ångestkänslor. Du tycker dig inte kunna svara på de frågor som ställs dig, trots att du vet eller tror dig veta svaren. Det är betydelsefullt vem som ställer frågorna. Är det någon du känner kan det vara så att du medvetet eller omedvetet hyser agg till personen i fråga, och detta tar sig uttryck i drömmen på ovannämnda sätt. Är personen en främling tyder drömmen på att du har skuldkänslor för något du gjort – eller underlåtit att göra.

UTKLÄDNING: Du drömmer att du är ute på stan eller på någon bjudning och har klätt ut dig. Det kan bero på en omedveten önskan att väcka intresse, men också det motsatta: att inte synas, att vilja dölja något för omgivningen. Se även MASKERAD.

UTMÄRKELSE, ta emot: akta dig för att ge ett löfte du får svårt att hålla. Ge: den du i drömmen ger en utmärkelse kan vara någon du svärmar för – om vederbörande är någon du känner förstås.

UTSIKTSTORN: Du står högt uppe och ser ut över landskapet och grips kanske av svindel. Drömmen är en symbol för livet som fascinerar och lockar dig men samtidigt kan verka skrämmande. Är du ensam i tornet kan ångesten tillta, men har du sällskap brukar drömmen utmynna i ett visst välbehag. Tolkningen är ganska enkel: du har behov av andra människor men har ibland vissa kontaktsvårigheter.

UTSTÄLLNING, vara på: romantiskt möte.

V

VAD, ingå: dina förhoppningar grusas. Förlora: du får höra talas om ett bröllop i bekantskapskretsen.

VADA, i vatten: en grälsjuk person irriterar dig. I snö o. dyl.: trevlig nyhet.

VAGGA, se tom: du bör skona andras känslor. Se med barn i: du får pengar på ett oväntat. Själv vagga: ovälkommet besök.

VAGN, se förspänd med häst: goda nyheter. Åka i: lyckan finns där du minst anar det. Köra: förändringar.

VAK, se: du oroar dig för en anhörigs hälsa. Se någon falla i: det har ingen betydelse vem det är som faller i. Du tycker illa om en person och önskar vederbörande ont fastän du inte vill medge det. I drömmen kan det ta sig detta uttryck.

VAKT, själv hålla: var försiktig med pengar den närmaste tiden. Se annan stå på vakt: känner du igen personen i fråga betyder det tråkigheter, eventuellt genom denna. Är det en främling anses drömmen sakna betydelse. Se uniformerad: du är tveksam och orolig inför något du måste göra en av de närmaste dagarna.

VALP, se: ett barn kan ställa till förtret för dig under dagens lopp. Leka med: försoning efter kärleksgnabb.

VALS, själv dansa: lycka och tillfredsställelse. Se andra dansa: besvikelse i kärlek. Höra spelas: svartsjuka.

VANDRING: Du drömmer att du är ute på vandring och tycker målet är avlägset. Du blir allt tröttare och tror inte du ska orka fortsätta. Oavsett om du har sällskap eller ej symboliserar drömmen livet, jordevandringen. De svårigheter du möter på vägen eller de olika känslor du förnimmer – trötthet men kanske också glädje och entusiasm – förefaller lika verkliga som om du upplevde dem ”på riktigt”. Drömmen som sådan ”betyder” ingenting utan är bara ett uttryck för din aktuella sinnesstämning.

VARG, se levande: du blir utsatt för svek. Se uppstoppad: någon försöker lura dig till en dumhet. Höra tjuta: akta dig för en opålitlig vän.

VAS, tom: du återfinner något du tappat eller förlorat på annat sätt. Sätta blommor i: du får ett förslag som du gärna vill acceptera, men du är orolig för följderna.

VATTEN, rinnande: du väcker svartsjuka. Stillastående: du får ett kärleksbevis.

VATTENFALL: Du intresserar en man som inte tilltalar dig.

VED, trava: du får ett smickrande anbud under dagen. Bära: framgång i arbetet. Se annan hugga eller bära: är det någon du känner kan han eller hon råka ut för tråkigheter, men felet är inte ditt. En obekant: du får höra talas om ett missöde. Se även YXA.

VERKTYG, se: du hamnar i trevligt sällskap. Använda: du blir förtalad.

VIND (i hus), vara på: du är osäker på din väns kärlek. Vara på väg till eller från: en planerad resa kan gå om intet.

VINST, få: det betyder raka motsatsen! Gå miste om: ge inte upp hoppet även om det verkar motigt. Det kan gälla arbete eller kärlek, däremot inte någon lotterivinst.

VISKNING, höra: du har dåligt samvete för något du gjort och som du inte vill att din vän ska få reda på. Själv viska: du längtar efter kärlek och ömma ord.

VISSEN: Vissna blad eller blommor symboliserar något i vårt förflutna som vi vill göra oss kvitt och glömma. Tycker du att du vadar i löv över fotknölarna och att de liksom klibbar fast vid dig lider du förmodligen av samvetskval – befogade eller obefogade.

VITKLÄDD, se någon: du får höra talas om ett dödsfall. Den du ser i drömmen har ingenting med det att göra. Är det en brud, se detta ord. Själv vara: sexuell avhållsamhet kan plåga dig.

VRAKGODS, hitta: dina ansträngningar att nå en bättre ställning eller ett bättre förhållande till en viss person kan misslyckas. Se driva: det är närmast föremålet som är av betydelse, men kan du inte urskilja det eller har glömt vad det var när du vaknar, lär drömmen betyda att du får pengar.

VREDE: se URSINNE.

VULKANUTBROTT: En dröm som tyder på starka sexuella känslor.

VYKORT, skicka: obehag genom släkting. Få: du hoppas förgäves på ett efterlängtat samtal eller möte.

VÅGOR, små, lugna: dagen blir händelselös. Stora med vita gäss: det kan bli ett våldsamt uppträde med en vän eller nära anhörig.

VÅLDGÄSTA: I drömmen kommer en eller flera objudna gäster och tränger sig in. Du grips av panik och vet inte hur du ska bli av med dem. Drömmen symboliserar fruktan för det okända och är delvis sexuellt betingad. Du kan också erfara en viss spänning som inte är enbart obehaglig. Det visar att vi alla ibland eggas av faran och vill ”leka med elden”. Är det du själv som våldgästar någon tyder drömmen på ett starkt intresse för erotik som inte alltid blir tillfredsställt.

VÅT, vara eller bli: du håller på att bli förälskad.

VÄNTSAL: Att i drömmen befinna sig i en väntsal betyder att man längtar efter en förändring, men att det ännu är för tidigt att tänka på uppbrott. Och ibland kan det vara svårt att vänta… Det kan också vara så att det är någon man längtar efter och då tar det sig detta uttryck i drömmen.

VÄSKA, handväska: goda nyheter under dagen. Resväska: se BAGAGE.

VÄST, se på någon: det är personen som västen sitter på som är av betydelse. Är det någon du känner får du en kär hälsning från någon som är bortrest – det behöver inte alls vara ”västbäraren”. Är det en okänd blir du utsatt för skvaller. Enbart en väst: mycket arbete väntar under dagen.

VÄVA: Vare sig det är du själv som väver eller du ser någon annan väva, symboliserar det ”livets väv” med sina ljusa och mörka inslag. Om väven är mörk tyder det på dystra tider, är den övervägande ljus finns anledning till en viss optimism.

Y

YLA: I drömmen hör du ett ylande ljud som skär genom märg och ben. Det kan vara en hund eller räv i grannskapet som förorsakar drömmen, men det är ändå en symbol för hotande fara. Drömmen kan vara ett uttryck för den ångest vi alla kan gripas av ibland, med eller utan anledning.

YLLE: Du drömmer att du har något ylle plagg på dig som sticks och kliar. En gammal drömbok tyder detta till att du får förargelse under dagens lopp. Ylle kan också i drömmen vara en symbol för något präktigt och gediget.

YNGLING, se okänd: du längtar efter kärlek och romantik. Tala med: är det någon du inte känner får du räkna med förargelse under dagens lopp. Känner du vederbörande väntar dig en glad överraskning.

YRVÄDER: Du känner dig fram i rykande snöstorm och känner dig alltmer modlös. Drömmen har en symbolisk betydelse: du vet med dig att du har svårt att klara det dagliga livets svårigheter. Men ge inte upp. När du vaknar kan du upptäcka att mycket är inte så svårt som du tror och du ser klarare på din egen situation.

YXA, se: du har en svartsjuk rival. Använda för vedhuggning etc.: du klarar av ett besvärligt problem. Se annan använda: en hjärteangelägenhet vållar dig bekymmer.

Z

ZIGENARE, se: framgångsrik dag. Tala med: du får besök av någon som varit bortrest ganska länge.

ZOOLOGISK TRÄDGÅRD: Du befinner dig i en djurpark och går omkring och tittar på de olika djuren. Drömmen kan tolkas som att du vill vara fri. Du associerar de fångna djurens öde med ditt eget och är rädd att någon ska försöka hindra dig att leva ditt liv som du själv vill.

Å

Å, klart rinnande: du lyckas med allt du företar dig. Grumlig: du är osäker på din hjärtevän. Fiska i: akta dig för att flirta med okända. Bada i: kärt besök.

ÅKA, se RESA.

ÅKER, se vajande, mogen: pengar att vänta. Se gödslas: du frestas till onödiga utgifter. Se plöjas: sjukdomsfall i familjen. Se slagen: du råkar ut för ett missöde. Se obrukad: motgång i arbetet.

ÅL, se levande: någon förtalar dig. Se död: tursam händelse. Köpa: brev att vänta.

ÅLDRING, se gubbe: du blir besviken på den som står ditt hjärta nära. Tala med gubbe: du får en present. Se gumma: elakt förtal. Tala med gumma: besvärligt uppdrag.

ÅSKA, höra: du råkar i gräl under dagen. Vara ute i åskväder: otrohet som inte kan undvikas.

ÅSNA, se: du får en underrättelse som gör dig glad. Rida på: något nytt väntar. Åka efter: du längtar efter att komma ut och roa dig. Klappa: oförutsedd utgift.

Ä

ÄDELSTEN: Se också under JUVELER. Ädelstenar anses vara symboler för frigörelse från det egna jaget och insikt om sig själv. Om en människa till exempel drömmer att hon står böjd över en avskrädeshög och rotar i den och slutligen reser sig upp med en underbar ädelsten i handen är det en mycket gynnsam dröm. Efter att ha grävt i sitt undermedvetna (avskrädet) hittar hon en ädelsten (kommer till klarhet om sig själv). Den drömmande kan sägas ha slagit in på rätt väg och hennes strävan att bli en bättre människa kommer att ge resultat.

ÄGG, äta: välkommen gåva. Koka: en vän bereder dig en överraskning. Se ruttet: du har anledning till svartsjuka.

ÄGGKOPP: Dina råd uppskattas.

ÄMBAR, se tomt: du har en okänd beundrare. Se fyllt: dagen blir tråkig. Tömma: visa överseende.

ÄNG, se: dina önskningar går inte i uppfyllelse. Vara på: lyckan finns där du minst anar.

ÄNGEL: Din godhet mot en närstående blir belönad.

ÄPPELTRÄD, se kalt: mycket arbete väntar under dagen. Se blommande: du planerar en resa. Se med frukt: du blir uppvaktad av en äldre person.

ÄPPLE: Att drömma att man äter ett äpple är ganska ovanligt och har sexuell anknytning. Tänderna som sätts i det saftiga äpplet är en symbol för en kärleksupplevelse. Men äpplet kan vara maskstunget och är då symbol för de dolda faror som kan hota även det till synes lyckligaste förhållande. Det finns emellertid mindre djupsinniga tolkningar när det gäller äpplen och här följer några: Få: givaren är avundsjuk på dina framgångar hos det motsatta könet. Plocka: tur i spel, lotterivinst. Äta: förargelse. Köpa: dygden får sin belöning. Tillaga: du får gråta innan dagen är över. Ruttna: varning för opålitlig vän.

ÄRENDE, uträtta: tjatig släkting eller arbetskamrat irriterar dig. Skicka någon: dagen blir besvärlig.

ÄRR, se: någon ber dig om ett lån. Själv ha: du oroar dig i onödan.

ÄTA: En vanlig förekommande dröm är att man äter. Sker det tillsammans med andra tyder det på att man längtar efter gemenskap, någon att ”dela sitt bröd” med – man fruktar ensamheten. Det kan också tolkas så att man är i behov av kärlek och omtanke, vilket symboliseras av god mat.

Ö

Ö, se grönskande: du längtar efter kärlek. Vara på: dina förhoppningar infrias. Se kal och klippig: du får anledning till svartsjuka.

ÖDEMARK: se OBYGD.

ÖDLA, stillastående: sexuell tillfredsställelse. Som kilar i väg: lita inte på smickrare.

ÖGON, blå: du gör en intressant bekantskap. Grå: varning för falskhet. Bruna eller mycket mörka: lidelsefull kärlek.

ÖKEN: Du befinner dig ensam ute i öknen – bara sand vart du ser. Detta är en ganska klar symboldröm. Livet tycks oss ibland som en ofruktbar öken, allt är tröstlöst och vi ser ingen möjlighet att komma till en ”oas”. Ofta är det vår inre ensamhet som tar sig detta uttryck. Vatten (symbolen för liv) finns inte inom synhåll och hur vi än kämpar på verkar det hela hopplöst. Denna dröm kan ge anledning till självrannsakan: är det verkligen så hopplöst som jag tycker? Eller kan jag göra något för att förbättra tillvaron och nå fram till det livgivande vattnet?

ÖL, dricka: du får höra något överraskande under dagen. Köpa: förargligt missöde kan inte undvikas. Hälla upp: din vän längtar efter dig.

ÖLBUTELJ (eller burk): Du får en kärkommen underrättelse.

ÖMHETSBETYGELSE, ge: din längtan blir tillfredsställd. Få: det beror på vem som utdelar den, om du blir lycklig eller ej.

ÖRA, litet, välformat: en önskan går i uppfyllelse. Utstående: bry dig inte om skvaller. Stort: besvikelse under dagen.

ÖRHÄNGEN, se: du råkar ut för en egenkär person. Ta på: flirt under kortare resa. Få: överraskande besök.

ÖRN: Att drömma om en flygande örn, denna luftens konung som stor och mäktig svävar där högt ovanför alla vardagens små futtigheter, betyder alltid något bra. Drömmer du att den störtar ner mot dig betyder det att du ska försöka frigöra dig från hämningar som hindrar dig att utvecklas och ”stiga” till de ”höjder” du eftersträvar. Örnen kan också vara en sexuell symbol – du vill vara stark och oberoende och kunna förenas med din älskade oavsett de hinder som kanske läggs i er väg. Jämför även FÅGEL.

ÖRNGOTT, se: du kan hoppas på lycka. Tvätta: du blir bjuden på ett enkelt nöje. Köpa: en vän blir avundsjuk.

ÖSA: Du kan drömma att du öser en båt, men att det hela tiden rinner in nytt vatten som gör ditt arbete fruktlöst. Tolkningen är ganska klar: trots att din vilja är god lyckas du inte med något du vill genomföra. Drömmen kan även vara en maning att ge tappt, då kan ”båten sjunka” d.v.s. du själv sjunka ner i förtvivlan.

ÖVER BORD, själv falla: obehag genom skvaller. Se någon falla: är det någon du känner kan det betyda två saker: 1. Du gillar inte personen i fråga och det tar sig i drömmen detta uttryck. 2. Du oroar dig för att något ska hända vederbörande och skulle vilja vara till hjälp men är osäker på hur detta skulle upptas. Är det någon du inte känner tyder det på att du har personliga problem.

ÖVERFALLEN, själv bli: en mardröm som tyder på att du är rädd för något. Det kan röra sig om en bagatell, men i drömmen förstoras den upp och tar sig detta uttryck. Se någon bli: du har en rival.

ÖVERRASKNING, bli utsatt för trevlig: det kan slå in – dagen blir i alla fall händelserik. Dito obehaglig: det behöver inte slå in – snarare är det så att det är något du oroar dig för, kanske i onödan. Utsätta någon för: du har benägenhet för avundsjuka.

ÖVERROCK, se: kärt besök. Se någon ta på sig: du får ett förslag som inte tilltalar dig. Se någon ta av sig: besvikelse i kärlek.

ÖVERSVÄMNING: En mycket symbolisk dröm. Vatten svämmar över alla bräddar och hotar dig. Den sortens drömmar är en varningssignal och betyder ofta att vår inre harmoni är bruten och att det är något i vårt undermedvetna som hotar att ”dränka”, det vill säga ta överhand över vår personlighet.