Frågor du kan ställa till en reikilärare innan du väljer kurs

Frågor du ska ställa innan kursen!
 

Jag vet av erfarenhet det är så olika med vilka värderingar om healing och kvalitet på reikikurserna som man vill förmedla så jag har sammanställt en lista som du kanske har nytta av. Jag fick många mail ett tag från personer som skrev om kurser de gått och vad jag tyckte om det.

Det finns många snabbutbildade reikimästare som utbildat sig själva endast en kurshelg. Det är egentligen ingen riktig mästarutbildning och det säger sig själv att det är svårt att hålla bra kvalitet då. Själv har jag utbildat mig själv i perioder under 10 år och arbetat heltid med reikiundervisning och vägledning och ändå har jag har lägre pris på kurser än många snabbutbildade. Jag har ofta kurser hemma i mitt hus och då slipper jag kostnad för kurslokal och kan sänka priset. För att du ska vara säker på vad du får på kursen och lärarens egen kunskapsnivå har jag sammanställt dessa frågor åt dig. Skriv gärna ut sidan och ring till den lärare du valt.

Här är några krav du har rätt att ställa:

 • Säg att du vill ha skrivet kursmaterial, helst en kursbok.
 • Varför har läraren satt det pris som finns?
 • Fråga om läraren lär ut byosen och andra reikitekniker, om du får den traditionella reiju initieringen, eller om du endast lär dig handpositionerna på kursen.
 • Du ska inte gå endast en dag på en kurs. Det är omöjligt att lära sig grundkursen på en dag. Om man ska ha ett högre pris än vad andra har, ska man nog ha starka skäl till det, att lokalen kostar eller att det ingår något extra tex. mat. (De som har störst begåvning för reiki kanske inte har råd!)
 • vilken gren av reiki är det?
 • Innehåller kursen energihöjande övningar? Finns de nedskrivna, så att du kan göra dem när kursen är slut? Du ska under kursen lära dig att känna igen olika sorts energi i händerna, yin och yang och din egen ki.
 • Vilka initieringsritualer kommer att användas? Be läraren att förklara utformningen i ceremonin, hur den görs och avsikten med de olika momenten i ceremonin. De kan variera utifrån lärarens inriktning och du behöver veta om du är överens med dessa avsikter, dvs. varför man placerar en viss symbol över ett visst chakra eller ställe på kroppen. Fråga så detaljerat som möjligt.

Om läraren inte vill svara beror det ofta på bristande kunskap och då är det värt för dig att söka dig vidare till en annan reikimästare. Om du är osäker, fråga efter lärarens egen utbildningslängd.

 • Fråga om kraftsymbolerna är öppna och att man får visa dem. Om du vill förespråka öppenheten och inte tro på magiska ceremonier, är det värt att söka dig till en annan reikilärare.
 • Fråga efter priset och om det höjs för varje kurs du vill gå. En regel inom reiki säger att man inte få ta betalt för kunskapen i sig, utan endast tiden. Om det är en lärare som höjer priset fast kurstiden är detsamma, är det värt att gå till en annan lärare. Jag anser att detta sätt är oetiskt och det finns skäl att välja lärare som tar pris efter kurslängd och inte kunskapsnivå i healing för att inte stänga någon ute.

Lärarens egen kunskapsnivå:

 • De som gått snabbkurser till mästare kan ofta inte svara på frågor på djuprare nivå. Be läraren att förklara meningen med kotodaman (mantran som används istället för symboler)
 • Fråga vilken gren av buddismen reiki kommer ifrån.
 • Be läraren beskriva yin ki och yang ki och hur man avläser olika obalanser beroende på om det är en gammal eller ny skada personen har.
 • Be läraren att beskriva ursprunget bakom symbolerna, dvs. varför de ser ut som de gör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen