Frågor och svar om stress

Varför kan man bli sjuk när man har stressat en längre period och sedan slappnar av?

Svar:
Det är många som känner igen just det du beskriver, när man får semester eller har klarat ett viktigt prov och slappnar av, då kanske man blir förkyld eller får huvudvärk. Den senaste forskningen på området har visat att immunförsvaret fungerar nästan som ett minne och lär sig känna igen kroppens reaktioner. När vi är aktiva har vi mycket hormoner i kroppen, adrenalin, noradrenalin och kortisol som gör oss motståndskraftiga för stunden, och det är det som är syftet med just stressen, att vi ska klara av större påfrestningar.

Men det är inte samma hormoner som immunförsvaret aktiverar och då har kroppen glömt funktionen att känna igen viruset just i början, och sätter inte igång direkt.

Hur kan jag minskar kortisolen i min kropp eftersom de inom vården kommit fram till att jag har kortisolförgiftning i hypothalamus?

Svar:
Det finns viss forskning som har visat att personer med utmattningsdepression har kunnat minska kortisolhalten i blodet varaktigt. Det ena är en metod som heter Floating, man ligger och flyter i en tank och man känner sig helt viktlös och får inte lika mycket intryck utifrån alls. Jag har inte själv provat, men jag känner en tjej som jobbat just med sådan forskning.

Jag tror också att självbehandlingen i reiki kan vara en hjälp på vägen, att registrera kroppen och sinnena, och kan för en nybörjare vara lättare än meditation, som ibland kan skapa prestation hos den som är utbränd. Bilder och instruktion på självbehandlingen hittar du på www.anna-lena.se/reiki.html

Ganska hård fysisk träning kan också påverka vilka hormoner hypotalamus aktiverar, och man har kunnat visa att om man istället aktiverar de positiva stresshormonerna, som adrenalin och noradrenalin så kan det vara ett sätt att lära kroppen att reagera och man har lättare att slappna av. Men jag tror att om man har kortisolförgiftning i hypotalamus tar det längre tid.

Jag undrar om en reiki healing kan hjälpa mig som är jätte osäker o grubblar på saker som jag egentligen inte behöver göra? Läser här på din sida att det kan hjälpa mot stress o att man stärka sitt självförtroende.

Svar:
Ja reiki hjälper absolut mot stress och dåligt självförtroende, det är ett sätt att lyssna till kroppens och själens egna behov. Jag rekommenderar hellre en kurs, och jag har distanskurser i reiki, och det beror på att då gör man övningarna och olika meditationer som ökar ki, under längre tid.