Driva eget 2015 – Hon driver eget – som sierska

INSPIRATION Anna-Lena Vikström driver eget företag inom ett annorlunda område. Hon är sierskan som tidigt i livet hoppade av karriären som diakon och bestämde sig för att försörja sig på sin magkänsla.

Redan i 20-årsåldern startade Anna-Lena Vikström företaget Själskraft. I dag är hon aktuell i nya pocketboken ”Hon som ser” och hon var nyligen med i tv-serien ”Från Sverige till himlen” på SVT.

Hur fick du idén att starta eget?
– Jag fick inget fast jobb som diakon, men hela tiden sökte folk upp mig för att fråga om olika saker i sina liv eller för att be mig leta försvunna saker eller personer. Jag hade ju haft den här typen av förmåga ända sedan jag var liten. Jag gick en starta-eget-kurs, och när jag sedan fick kontakt med en revisor så att jag slapp göra bokföringen själv vågade jag ta steget.

Du kallar dig sierska, vad innebär det egentligen?
– En person som kan se över avstånd och hitta försvunna saker. Men jag jobbar också som medium och kursarrangör där jag lär ut exempelvis mediumskap, healingformen reiki och änglamassage.

Vad har varit den svåraste utmaningen som företagare?
– Att våga göra och stå för något som inte är respekterat av alla. Det finns både förväntningar på och fördomar om medium. Vi har heller ingen intresseorganisation, utan tvärt om konkurrerar medium ofta med varandra vilket gör att området kan upplevas som oseriöst. Det finns forskning och erfarenheter att ta tillvara på men ingen organisation som förmedlar kunskapen vidare. Det skulle behövas en statlig godkänd utbildning för att bli medium precis som för att bli terapeut eller psykolog.

Hur blir du bemött som företagare i en så udda bransch?
– Många tror att det är en hobby. Därför har det varit svårt att få människor att respektera att jag bara arbetar på dagtid och inte på kvällar eller helger. Det finns också mycket misstro, för människor vet inte vilken kompetens som krävs. Många kan tro att det är underhållning men i verkligheten möter jag många svåra känslor som kräver stor fingertoppskänsla i bemötandet. Jag är glad att jag även utbildat mig till psykoterapeut.

Vilket råd skulle du ge till den som vill starta eget?
– Att hitta det som är unikt med det han eller hon vill arbeta med, och ta fram det som man brinner för mest. Det kommer att synas och ge den trovärdighet som behövs i företaget. Att inte försöka göra som andra gör i samma bransch utan att hitta sitt unika sätt.

Har du varit nervös för att inte få ihop tillräckligt många uppdrag?
– Eftersom människor kom och sökte min hjälp med olika frågor innan jag startade eget så visste jag att jag hade uppdrag. Det här är inte ett yrke där man i första hand söker kunder utan man måste utgå från det man tror på och vill förmedla till andra. Ett misstag som många nyföretagare gör är att de inte utgår från vad de vill göra utan hur de ska få kunder.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att jag kan påverka min tid och innehållet i min dag. Jag är också ensamstående småbarnsmamma och uppskattar flexibiliteten som företagandet innebär.

Du är aktuell i en ny bok, där du ganska naket berättar om ditt liv för journalisten Eva Wiklund. Berätta om det.
– Det har varit helt fantastiskt. Pocketboken har legat i toppskiktet bland sålda biografier på Adlibris sedan den kom ut, och många människor har hört av sig och berättat att de blivit inspirerade.

Varför ville du berätta om ditt liv?
– För att bevara mina lappländska förfäders arv. Jag ville även berätta om ett liv som är annorlunda, men ändå väldigt vanligt. Kanske kan en del fördomar få komma på skam.

Hon driver eget – som sierska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen